Quantcast
Channel: Louise´s Spis
Viewing all 126 articles
Browse latest View live

No-Bake Oreo Cheesecake with a Heavenly Chocolate Fudge Sauce (Oreo Cheesecake med Himmelsk Chokladfudgesås)

$
0
0



Ibland blir det så att jag dör en smula när jag bakar. Det kan vara en smet som blir så där perfekt som man föreställt sig, spelar då egentligen ingen roll om slutresultatet blir det bästa. Huvudsaken var att smeten blev så där löjligt sammetslen att man ville bada i den. Eller det kan vara ett levain bröd som kommer ut ur ugnen med perfekt skorpa och galet stora luftbubblor som får mitt hjärta att smälta. Eller en smakkombination som bara sitter där som en smäck. Eller så är det en sås som man bara vill doppa ner skeden i, gång på gång... på gång, för att den är så där förföriskt "ta-av-mig-igen-du-vet-att-du-vill-du-bara-MÅSTE-det" god.


Och det är allt det här som gör bakningen så vansinnigt rolig, inspirerande och får mig att vilja gå upp klockan tre på natten (vissa påstår att det är tidig morgon, visste ni det?) bara för att testa en idé. Ni kan vara lugna, jag har inte gått upp kl 3 för att baka, än. Men tanken har fart genom mitt huvud mer än en gång att det vore ett bra sätt att ta tillvara på de där onödiga timmarna man ibland ligger vaken och gör ingenting - mer än låter tankarna vandra. Om jag hade alltid i världen så skulle så många fler idéer kunna testas. Så, hmmm, det kanske är en bra tanke att ta tillvara på de där timmarna vid tre-tiden...


Sen är det ju inte helt fel heller att det blir man bakar blir så makalöst gott...



Eftersom jag tyvärr kommit in i fel rytm med bloggande (vet inte riktigt hur jag hamnade här) där det jag bakat och fotograferat inte kommer ut på bloggen så snabbt som jag egentligen tänkt så blir det ibland lite aha-känsla för mig när jag "hittar" bilderna på datorn. (Jag vet såklart vart bilderna är det är bara det att det blir lite "Aha, just det! Det hade jag bakat!" när jag sätter mig för att redigera.) Och när jag "hittade" de här bilderna blev jag ruskigt sugen på att baka den här cheesecaken igen! Nu har jag ännu inte kommit så långt så jag sitter här med ett galet sug efter oreo cheesecake. Bara så ni vet... För den här lilla tårtan är bland det godaste jag bakat. Klart i topp fem av mina favorit recept. Men är man lika galen i oreos som jag är så är det svårt att motstå frestelsen att tillslut göra en cheesecake av allt det goda. Oreo i en vaniljcheesecake, tja, det blir som en STOR oreo. En STOR och väldigt GOD oreo. Och så en chokladfudgesås till det. Dreglar lite bara av att tänka på det...



Det här är en så busenkel dessert att den inte behöver några närmare förklaringar. Bara vispa, vispa lite till och vända ner kaksmulor. Inget gelatin som ska smältas och röras ner med risk att det hinner stelna på vägen och bli trista små klumpar i slutresultatet. Och botten kan man använda de kex man själv tycker bäst om. En oreobotten är vad jag föredrar men på bilderna har jag bakat med en vanlig digestivebotten och det blir väldans gott det med!



Oreo Cheesecake

Botten
150 g oreos eller andra kex/kakor
75 g smält smör

Fyllning
200 g cream cheese
250 g mascarpone
250 ml vispgrädde (det går bra med 300 ml också!)
150 g strösocker (ca 1½ dl)
1 tsk vaniljpasta
100 g oreos, hackade eller krossade


Gör så här

Klä botten av en springform som är 18-20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Det blir både enklare och snyggare att ta ut cheesecaken så.

Kör kakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder cheesecakesmeten.

Vispa grädden i en bunke och ställ åt sidan.

Rör cream cheese och mascarponen mjuk och klumpfri med elvisp i en stor skål. Tillsätt socker och vanilj och vispa slätt.

Tillsätt grädden i ostsmeten. Vispa upp allt med elvispen så att det blir tjockt och fluffigt. Vänd sist ner de hackade oreokakorna.

Fördela smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen minst 6 timmar eller över natten för bästa resultat.

Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med mini-oreos eller krossade oreos.


Chokladfudgesås
det här har blivit en favorit att servera till det mesta här hemma, men cheesecaken är precis lika god att serva som den är utan såsen 

40 g smör
50 g sirap (drygt 2 msk)
40 g strösocker (ca ½ dl)
12 g kakao (2 msk)
½ tsk vaniljextract eller 1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde

Lägg alla ingredienser till såsen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt (jag kokar på 4 av 9 på min spis) ca 20-30 minuter. Blandningen ska bli glänsande och lite tjockare i konsistensen. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!

Ta av från värmen och låt svalna en liten stund innan den hälls upp på burk.

Servera såsen kall eller varm.




In english

I love to bake! If I could I would do it 24-7, all year around. Well, since that´s not even physically possible I bake whenever there´s a minute to spare. And, well since I have to children (and a hubby), I have a tendency to try to develop some fast and easy recipes for those moments when time is a bit rare. Recipes that makes mouth-watering goodies in no time and with little effort. And this must be a star recipe in that category! 


No-Bake Oreo Cheesecake

For crust:
150 g of fine oreo crumbs (or other cookies)
75 g melted butter

For cheesecake:
200 grams cream cheese
250 grams mascarpone
150 ml whipping/heavy cream
150 grams caster sugar
1 tsp vanilla paste
100 g oreo cookies, crushed


How to

Cover the bottom of a 6-8 inch springform pan with parchment paper and cover the sides with plastic film or parchment paper.

Combine oreo crumbs with the melted butter and press into the bottom of the pan. Set aside.

Beat whipping cream until medium stiff peaks form. Set aside.

Cream mascarpone and cream cheese togheter in another bowl with a hand beater. Add sugar and vanilla and beat until smooth.

Add the whipped cream to the cream cheese mixture and beat until thick and fluffy.

Gently fold in the crushed oreos.

Fill the form with the mixture and smooth the top.

Refrigerate for at least 6 hours or overnight for best results.

Remove from refrigerator before serving and gently remove from the pan. Top with som extra oreo crumbs before serving.


Chocolate Fudge Sauce


40 g butter
50 g golden syrup
40 g caster sugar
12 g cocoa powder
½ tsp vanilla extract or paste
150 ml double cream

Put all the ingredients for the fudge in a wide pan with a heavy bottom. Bring to a boil and boil a bit more than slow for 20-30 minutes. The mixture will get a bit thicker and gloosy. Take off the heat and leave to cool a littel before pouring into a jar.

Serve the sauce cold or warm.


Hot Peppermint Chocolate (Varm Mint-Choklad)

$
0
0

Scroll down for english

Vänta lite här nu. Vad var det som hände här egentligen??? Var ifrån kommer den här snön igen? När man väl kunnat börjat njuta av helt rena vägbanor, kittlande sol och kvittrande fåglar vaknade jag i måndags upp till ett på nytt helt snötäckt landskap. Och idag singlar snöflingor åter igen ner mot marken. Helt onödigt, om du frågar mig.

Fast jag väljer att se positivt på snö-eländet. Vi har helt enkelt aprilväder i mars! En hel månad tidigare än vad som är brukligt spelar vädret oss ett spratt. Och sett till hur det brukar vara här uppe så är det minst två månader tidigare! Kanon, eller hur? (Det är fortfarande väldigt svårt att vänja sig vid att vintern är väldigt mycket längre här uppe och våren, som jag känner den, i princip obefintlig.) Jag gillar snö. I december, när det står en julgran inne och tomtemusik dansar ur högtalarna. Snöstorm i mars, nja, det klarar jag mig utan.

Det enda som är positivt med det hastigt ändrade vädret är att man kan ta snöpromenader och sen gå in och värma sig med en kopp varm choklad. Sen är det ju också väldigt praktiskt eftersom jag får en chans att blogga ut de lite mer vintriga recepten jag inte lyckades få ut när jag tänkt...



Varm choklad är en riktig favorit hemma hos oss. Barnen har satt i system att vilja vara ute en stund efter att det hämtats från förskolan bara för att få komma in och värma sig med en kopp goodiness. Toppad med extra mycket vispad grädde och krossade polkagrisar eller chokladströssel så är det klart deras eftermiddagsfavorit.

Kommer ni ihåg när man var liten och blandade kakao med socker och grädde i en kopp till den varma chokladen? Och att man alltid tjuvsmakade större delen av den av där härliga geggamojan? Jag tycker fortfarande om den härliga röran men varm choklad har jag blivit bekväm när jag gör numera. Jag värmer helt sonika mjölk till kokpunkten i kastrull och smälter därefter choklad rakt ner i koppen. Perfekt att variera med choklad (och smak) efter humör. Minchoklad, mjölkchoklad, apelsin, chili - allt efter humör och sugenhet. Här tog jag vanlig mörk mintchoklad som jag smaksatte med några extra droppar pepparmyntsolja. Barnen valde mjölkchoklad med smälta polkagrisar i.


Och vill man göra chokladen lite mer vuxen kan man smaksätta med lite minttu. Eller baileys. Mumma!


Varm Mint-Choklad
2 stora muggar

ca 4 dl standard mjölk
50 g mörk choklad med mint (eller mjölkchoklad om du föredrar det)
några droppar pepparmyntsolja
(2 tsk kakao för lite djupare chokladsmak, efter smak)
vispad grädde
krossade polkagrisar


Gör så här:

Värm mjölken till kokpunkten i en kastrull.

Dela chokladen i mindre bitar och fördela den mellan två koppar. Häll över den heta mjölken och låt chokladen smälta under omrörning. Tillsätt ev lite kakao om du vill ha djupare chokladsmak. Droppa över någon droppe pepparmyntsolja.

Toppa chokladen med rikligt av vispad grädde och strö över lite krossade polkagrisar innan du sätter dig i favorit fåtöljen och njuter!




In english

We just have had some spring set-back. After some lovely spring days there´s now snow, again. And quite a lot of it. That´s the not so funny bit with living in the somewhat more northern part of Sweden. But I prefer to see it like this, this is April´s fool, but i March! One months early!

And its a perfect time to have a good reason to enjoy this season´s last treats! Like hot chocolate...


Hot Peppermint Chocolate
2 lareg cups

about 400 ml whole milk
50 g dark chocolate, 70%, (with mint if you can find) (or milk chocolate if prefered)
a few drops of peppermint oil
(2 tsp cocoa powder if you prefer a more dark chocolate flavour)
whipped cream
crushed peppermint candies


How to

Heat milk to boiling in a saucepan.

Break down chocolate and divide between two cups. Pour over the hot milk and let the chocolate melt while stiring. Add some cocoa powder if you like a darker taste. Add just one or two drops of peppermint oil.

Top the chocolate with a generous dollop of the whipped cream and sprinkel over some crushed peppermint candies. Sit down in your favourit armchair and enjoy!

Whipped Amaretto Panna Cotta with Red Currant Coulis (Vispad Mandel Pannacotta med Röda Vinbärs Coulis)

$
0
0

Scroll down for english

Solen! Solen är tillbaka och smälter både snö och is. De sista dagarna har vi haft underbar, härlig och efterlängtad vår. Och det spelar ingen roll att det är för tidigt, att tjälen ännu inte gått ur marken eller att jag vet att jag inte kommer att finna det jag hela tiden söker efter. Jag går på ständig spaning efter tussilagos. Den senaste tiden har jag varit lite smått disträ och inte världens bästa lyssnare eller samtalspartner under min och makens promenader. Det är något med det här ljuset och vår-känslan som gör att det där sökande efter vårblommor inte går att koppla bort. För vem vet, kanske hittar jag en vacker dag den hela graalen, vårens första tussilago! Det går ju liksom inte att strunta i det...


Och med den här underbara solen kändes det helt rätt att dela med mig av den här busenkla, super goda och väldigt somriga desserten. För det känns som om allt vänder nu. Vi står just nu med ett ben i vintern och ett ben i den nalkande våren. Smått börjar jag lämna vinterns kryddor och äpplen bakom mig och jag längtar som en tok efter den första rabarbern, jordgubbar, körsbär och röda vinbär. Därför känns den här desserten helt rätt idag. Desserter i glas är en av mina favoriter och den här lägger man samman på noll tid strax innan den serveras. Det "jobbiga" momentet är att göra pannacottan. Och hur jobbigt är det? Nej, just det. Du förstår vad jag menar. Och att vispa en pannacotta tar hela härligheten till nya nivåer, den blir galet len och krämig på det här viset och gör sig perfekt i desserter. Lite mer användbar än den klassiska. Sen behöver du bara vispa upp cottan med elvispen innan servering. Krossa några maränger och lägga hela härligheten i ett glas (eller en skål om du är en skål-person) för att sedan toppa med en coulis och färska röda vinbär. Syrligt möter sött, rött möter vitt. Underbart gott! Och nu finns det ju dessutom vinbär att köpa i bärdisken så man slipper vänta till sen-sommaren. Jippi!


Bilderna är från en underbar sommarkväll förra året och har blivit liggande i datorn, tills nu. Om ni bara visste hur många recept (och därmed bilder) jag har på datorn. För det där med att få ut bilder och recept på bloggen när det fotats är liksom inte riktigt min grej. Tyvärr. Det vet ni som följer mig Instagram rätt väl vid här laget... Men, jag lovar bättring på den punkten!



Vispad Mandelpannacotta med Röda Vinbärs Coulis
4-6 port

Vispad Mandelpannacotta
350 ml vispgrädde
1 vaniljstång
2 gelatinblad
30 g/2 msk strösocker
30 g/2 msk amaretto
(30 g riven  mandelmassa, valfritt)

Röda vinbärscoulis
ca 200 g färska eller frysta röda vinbär
ca 50 g/5 msk florsocker, eller efter smak 
1 msk vatten 
maränger och färska röda vinbär till servering

Mandelpannacotta 
Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten minst 5 minuter. 
Dela och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Lägg vaniljfrön tillsammans med vaniljstången, sockret och grädden i en liten kastrull. Låt blandningen komma till kokpunkten. Ta av från värmen. Ta upp gelatinbladet ut vattnet och smält ner det i den varma grädden. Sila ner blandningen i en skål och tillsätt amaretton. Låt svalna. Täck och ställ  i kylen att stelna minst 4 timmar. 
Ta ut pannacottan inför servering och tillsätt mandelmassan om du vill ha med den. Vispa pannacottan fast och krämig med en elvisp.
Coulis

Koka upp bären tillsammans medvattnet och hälften av florsockret i en liten kastrull. Låt bären koka någon minut. Mixa bären med en stavmixer. Passera de mixade bären genom en finmaskig sil. Se till att pressa ut så mycket som möjligt av bärens saft och kött. Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs.

Ställ åt sidan och låt svalna.  


Montering 

Ta fram glas att servera i. Krossa några maränger och bottna glasen med marängkrosset. Spritsa eller klicka på mandelpannacottan och toppa med ytterligare marängkross. Avsluta med att ringla över coulis och toppa med färska röda vinbär.



In english

Even though it might be to early, I think the spring finaly is here - for real! I´ve been such a bad walking-buddy lately, distracted with an inner-must to find the first coltsfoot. Because when the coltsfoots are here, so is the spring!

And with this sunny days we´ve had I feel it is right to share this easy summery dessert with you!



Whipped Amaretto Panna Cotta with Red Currant Coulis
4-6 port

Whipped Amaretto Panna Cotta
350 ml double cream
1 vanilla pod
2 gelatine leaves
30 g caster sugar (2 tbsp)
30 ml amaretto (2 tbsp)
(30 g grated almond paste, optional)

Red Currant Coulis
about 200 g red currants, fresh or frozen
about 50 g icing sugar, to taste
1 tbsp water 

meringues and fresh currants to serve


Almond Panna Cotta 
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. 
Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Place vanilla seeds, the vanilla pod, cream and sugar in a small sauce pan and bring to a simmer over medium heat. Remove the vanilla pod and discard. Take the cream mixture off the heat. Take up the gelatine leaves from the water and add to th epan. Stir until the gelatine has dissolved. Add the amaretto and pour the mixture into a bowl and leave to cool. Place into the fridge until set, about 4 hours. 
Take out the panna cotta before serving, add the almond paste, and whip the panna cotta firm and creamy whith an electric mixer. 
Coulis
Place the berries with half of the icing sugar and 1 tbsp of water in a small sauce pan and bring to a boil. Let the mixture simmer for a few minutes. Take of the heat and then mix the berries. 

Pass the red crrant sauce through a sieve into a bowl and add more icing sugar if needed. Leave to cool. 

To Serve  

Take some glases. Crush some meringues and place in the glases. Pipe or spoon the whipped panna cotta on top of the meringues. Finish of with some more meringues, the coulis and some fresh red currants.


Sweet Potato Cake with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting and Toasted Marshmallows Filling (Galet God Sötpotatis Tårta)

$
0
0

Scroll down for english

Idag blir det inget raljerande eller orerande från mig. Jag är inte på humör. Vad som hänt senaste dagen vet jag inte riktigt. Men humöret är som bortblåst. Trött, irriterad och less är nog vad som beskriver mitt humör just nu och att då skriva lite käckt och "kul" om något ovidkommande, nej, det går bara inte. Antar att vi kan skylla på att "jag är kvinna" eller att det är en migrän i antågande för det brukar kunna börja så här. Eller bara rent generellt en vårtrötthet och vinterlesshet.


Men det är otroligt kul att sitta och greja med bilder. Redigering och planering fyller upp humöret rätt bra och piggar upp. Dessutom planerar jag några kommande inlägg, med styling och fotoupplägg. Jag antar att det nya för mig är just planering, att veta vad och hur saker skall bli och inte bara lite haphazard göra något bara för att. Och jag tror att min irritation just nu ligger i att jag börjar känna att jag är där med min planering, jag har landat i hur jag skall kunna arbeta i framtiden. Men det som finns på datorn är ännu inte där så jag kan ännu inte riktigt börja jobba på det sätt jag vill. För det ligger så otroligt många bilder och recept här inne som jag vill dela med mig just för att att jag gillar dem. Jag gör ju bara detta för att jag älskar det, för att jag vill dela med mig av min kärlek till bakverk. Det jag gör är något jag känner att jag måste få dela med mig av och det här är mitt sätt att göra det på. Så, min plan just nu är att dela med mig av det som ligger och släpat efter, vilket gör att bilderna kommer att vara av lite varierande kvalitet då en del är ett år gamla.
   Först tänkte jag att jag skulle göra om och göra rätt. Baka om och fota om allt men sen kom jag på mig själv och undrade varför det? Bilderna är rätt okej och fungerar alldeles utmärkt på bloggen. Men det är så lätt att få panik när man ser att alla andra runt omkring är så mycket bättre, på allt. Och man glömmer så lätt bort sig själv i det stora hela när det är så lätt att drunkna i den ocean som finns av mat- och bakbloggar. Tja, det blev visst lite orerande ändå...


Dagens bilder är från den lite äldre delen av de som ligger och väntar på att bli publicerade. Idéen till tårtan, och grundreceptet till bottnarna, kommer från Sweetapolita och Martha Steward, men jag har arbetat om det för att passa mig lite bättre. Jag testa att göra tårtan första gången för två år sedan och älskade hur bottnarna blev, så där härligt kladdiga och tunga. Men det blev för mycket med alla smörkräm till kände jag och sen föll tårtan helt i glömska tills jag fick en liten tanke i höstas och testade att göra om den med några små-justeringar och ny frosting i form av whipped cream cheese. Och det blev klart mycket bättre! Inte lika mäktig men fortfarande med den härliga grundtanken bevarad. För Rosies maränksmörkräm med rostade marshmallows i galet god! Men här har jag hoppat den och istället arbetat om den till en wcc-wariant som är minst lika god!
 


Sweet Potato Cake 
with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting 
and Toasted Marshmallows Filling

Bottnarna

ca 400 g sötpotatis
200 g strösocker (ca 2 dl)
2 stora ägg
150 ml solrosolja
120 g vetemjöl (2 dl)
4 g bakpulver (1 tsk)
3 g salt (½ tsk)
1 tsk mald kanel
½ tsk mald muskot
1/4 tsk mald ingefära
1 krm malda nejlikor
1 msk mörk rom
1½ tsk vanilj extrakt
ca 50 g rostade pecannötter, grovt hackade

Fyllning

300 g cream cheese (jag använder alltid philadelphia orginal)
200 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
60 g florsocker (1 dl) (eller samma mängd marshmallow fluff)
1 tsk vaniljextrakt
2½ dl mini marshmallows

Frosting

200 g cream cheese
100 g ljust muscovado socker (ca 1 dl)
½ tsk vanijextrakt
120 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
mald kanel, efter smak

Till dekorering: marshmallows och rostade samt kanderade nötter


Bottnar

Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla fyra stycken formar som är 15 cm i diameter, lägg en rundel bakplåtspapper i botten på varje form. (Det går även bra att baka i två formar och sedan dela bottnarna. Vill du baka en större tårta dubblar du receptet och bakar i två stycken 20 cm formar för att sedan dela bottnarna.)

Pricka sötpotatisen med en gaffel och baka den i micron eller vanlig ugns tills den är helt mjuk. Låt den svalna lite och ta sedan av skalet. Lägg sötpotatisen i en skål och mosa den med en gaffel till en grov puré. Sätt åt sidan att svalna. (Jag använda mig av ca 340 g sötpotatispuré i mina bottnar).

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med maskin. Tillsätt oljan och vispa igen tills den är inarbetad. Tillsätt den avsvalnade sötpotatisen och arbeta in den i smeten.

Sikta samman de torra ingredienserna i en skål och rör ner dem i sötpotatissmeten.

Tillsätt rom samt vanilj och rör runt. Vänd sist ner de hackade pecannötterna och fördela smeten mellan formarna.

Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills en provsticka som sticks in i mitten kommer ut ren. (Större formar eller om du bakar i endast två formar tar längre tid, ca 40-50 minuter).

Ta ut från ugnen när de är klara och låt svalna på bakgaller i formen ca 15 minuter innan de tas ut för att svalna helt.


Fyllning


Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke med elvispen. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Strö ut mini-marshmallowsen på en bakplåtsklädd plåt och rosta dem i ugnen tills de är gyllene, (eller med hjälp av en brüllebrännare). Tillsätt marshmallowsen till fyllningen och vispa upp den igen någon minut.


Frosting

Rör osten slät tillsammans med muscovadosocker och vanilj.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman till en stabil frosting. Smaksätt med kanel efter smak.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Upprepa med resterande bottnar och fyllning. Täck sedan tårtan med frostingen. Låt stå i kylen ca 1-2 timmar innan servering så att frostingen hinner sätta sig något.

Garnera tårtan med rostade marshmallows och kanderad nötter just innan servering. Jag brukar bara rosta nötterna i ugnen, låta dem svalna och sedan smälta strösocker i en stekpanna. Röra ner nötter och strö över lite flingsalt innan de får svalna på en bakplåtsklädd plåt.



In english

I´ve just realized that it is so easy to drown in the ocean of baking blogs and to start doubt one self. And that feeling can be somewhat paralazing. I´m starting to come out of it and what better way than with a cake on the blog?

This cake is made with inspiration från Sweetapolita and Martha Steward with a few canges to my taste. I loved the cake the first time I made it but it was a bit to heavy to my liking so this time I made it whipped cream cheese instead of buttercream and it turned out just lovely!



Sweet Potato Cake 
with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting 
and Toasted Marshmallows Filling

Cake Layers

about 400 g sweet potato
1 cup castersugar (200 g)
2 large eggs
150 ml sunflower oil
1 cup plain flour (120 g)
4 tsp baking powder
½ tsp salt
1 tsp ground cinnamon
½ tsp ground nutmed
1/4 tsp ground ginger
1 pinch of ground cloves
1 tbsp dark rum
1½ tsp vanilla extract
50 g toasted pecans, coarsly chopped

Filling

300 g cream cheese
200 ml heavy or whipping cream
1 pinch og baking powder
60 g powdered sugar
1 tsp vanilla extract
1 cup mini marshmallows

Frosting

200 g cream cheese
½ cup light brown sugar (100 g)
½ tsp vanilla extract
½ cup vispgrädde (120 ml)
1 pinch of baking powder
ground cinnamon to taste

Till dekorering: marshmallows och rostade samt kanderade nötter


Cake Layers

Preaheat oven to 350°F. Grease four 6 inch cake pans and dust with flour. (You can also bake in two pans and slice the cake layers, or double the recipe and bake in two 8 inch cake pans).

Bake the sweet potatos in the microwave until they are tender. Carefully remove the skin when cool enough. Place in a bowl and mash the flesh into a coarse puree. Set aside to cool.

In the bowl of an electric mixer beat the sugar and eggs until light and very fluffy. Add the oil and beat until combined. Add the cooled seet potato puree and blend until combined.

Sift together the dry ingredients and add to the sweet potato mixture.

Mix in dark rum and vanilla. Then fold in the toasted and chopped pecans.

Distribute the batter evenly between the pans and bake in the center of the oven for 20-30 minutes or until a skewer inserted into the center of a cake comes out clean. (Larger pans or if just using two pans takes a bit longer, maybe 40-50 minutes).

Remove from oven and leave to cool on a wire rack för 15 minutes before you remove cakes from the tins and leave to cool completely.


Toasted Marshmallows Filling


Place the cream cheese, powdered sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Gently beat the cheese smooth. (I use 2-4 on my KitchenAid).

Whip the cream with a pinch of baking powder to stiff peaks in another bowl. Add the whipped cream to the cream cheese mixture and quickly beat to combine to a light and fluffy cream.

Place the mini-marshmallows on a baking sheet lined with parchment paper and broil in the oven until brown on the top. Add the toasted marshmallows to the cream cheese frosting and quickly beat to incorporate.


Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting

Place the cream cheese, brown sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Gently beat the cheese smooth. (I use 2-4 on my KitchenAid).

Whip the cream with a pinch of baking powder to stiff peaks in another bowl. Add the whipped cream to the cream cheese mixture and quickly beat to combine to a light and fluffy cream.


Assembly of the Cake

Place the bottom cake layer on a cake stand or plate. Place a good dollop of the toasted marshmallow filling on the cake layer and spread out with a small palette knife. Place the second cake layer on top and repeat until you get to the final cake layer.

Frost the cake with the brown sugar whipped cream cheese frosting and top the cake with toasted marshmallows and candied nuts before serving.

To make candied nuts I just toast nuts (pecans, hazelnuts etc) in the oven. Leave to cool and then melt sugar in a pan and coat the nuts with the caramel, sprinkel over som fleur the sel and leave to cool on a baking tray.

Gluten Free Chocolate Cake with Passionfruit (Glutenfri Chokladkaka med Passionsfrukt)

$
0
0

Scroll down for english

Så, då är vi på nytt inne i en period med många röda dagar och mycket ledighet! Fler än jag som håller tummar och tår för att våren ska passa på att komma med dunder och brak nu lagom till Påsk? Vore så underbart att kunna sitta ute och njuta va sol på näsan kommande dagar och fira in våren på rätt sätt. Det med en picknick korg och en filt ute på en vitsippsdränkt äng. Med kvittrande fåglar och musöron i björkarna...


Och jag kan glädja er med att det kommer att komma upp några nya påskrecept på bloggen! Jag har bakat och fotat och det känns härligt att nu sitta ner och skriva in dem på bloggen också. Att vara lite mer i fas med verkligheten och tiden än vad jag varit det sista. Nu innebär ju inte det att det inte kan komma att dyka upp ett smaskigt julrecept när ni minst anar det. För julen varar ju till påska!


Men den här gången slipper ni tomtar och snö. Påsken är ju godisets, och framför allt chokladens, högtid, eller hur var det? Jag har kanske lyssnat med ett öra för mycket på barnen den senaste tiden för det är mest prat om påskharar, påskkärringar, påskägg, påskris och ja, just det, GODIS! Av någon anledning verkar allt i deras påskuppfattning röra sig kring godis. Påsk har ett stort likhetstecken med sött oavsett mina försök att ge någon slags förklaring till varför vi egentligen firar påsk. Det är ju nästan så att man glömmer det själv bland alla harar och kycklingar. En gubbe är inte lika intressant som godiset eller påskharar när man är liten.


Så, jag gjorde en Påsktårta med det jag tycker är bland det godaste under Påsken. Choklad och Passionsfrukt. Just det jag vill hitta i mitt påskägg! Sött och syrligt, yin och yang. Gott och gott! Passionstryfflar är bland det godaste jag vet och den här tårtan är som en stor passionsfrukttryffel. Fast den här kan man äta tillsammans med vispad grädde och det gör ju inte saken sämre. Jag använde mig av mörk choklad som var smaksatt med passionsfrukt, en enkel väg att sätta smak på tårtan, men det går jättebra att istället använda vanlig mörk choklad och tillsätta passionsfruktspulver om man hellre vill det. Eller helt utesluta passionen. Inget fel med en vanlig, kanongod, chokladtårta heller!
   Den här tårtan, eller kakan, går utmärkt att göra glutenfri. Men självfallet kan man byta ut den lilla mängden av glutefri mjölmix mot vanligt vetemjöl om man inte behöver servera kakan glutenfri.





Chokladkaka med Passionsfrukt
en 18 cm kaka

150 g smör
150 g mörk choklad med passionsfrukt (alt lägg till ca 1 tsk passionspulver finns bla här)
150 g strösocker
3 stora ägg
½ tsk flingsalt (kan uteslutas och ersättas med en nypa vanligt salt)
½ tsk vaniljextract
1 msk glutenfri mjölmix eller vanligt vetemjöl


Sätt ugnen på 175°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 18 cm i diameter, och smörj sidorna med lite smör.

Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull. Tillsätt sockret när allt är smält. Ta av från värmen och ställ åt sidan att svalna ett tag.

Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och rör till en slät smet. Tillsätt salt och vanilj. Rör sist ner mjölet.

Häll smeten i den förberedda formen och grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter, eller tills kakan stelnat (stannat) i mitten men fortfarande är mjuk. Ta ut och låt kakan svalna. Ställ sedan tårtan i kylskåp för att stelna.

Pudra över kakao och/eller florsocker innan servering och servera tårtan kall tillsammans med vispad grädde.





In english

It´s finaly spring! And time for some more days off from work and school. Hopefully we will be able to enjoy this days in the sun with a picnic basket out on a meadow full of wood anemones and with singing birds in the trees.

I have been buisy in the kitchen, whipping up some Easter treats for you! And I hope you will enjoy them! Since Easter (in our house) is intemately associated with candy I made this Chocolate cake that is close to my favourite candy - chocolate passionfruit truffles. In fact, this cake is like a big truffle!

I ended up using dark chocolate flavoured with passionfrut. If you can´t find that in your stores you can use plain dark chocolate and add some freezedried passionfruit. Or just omit the passionfrut and make a decadent chocolate cake! If you don´t need to (or want to) make the cake gluten free you can use ordinary plain flour instead of the gluten free mixture.


Chocolate Cake with Passionfruit
one 18 cm, 7 inch cake

150 g butter
150 g dark chocolate with passionfruit (or plain dark chocolate and about 1 tsp passionfruit powder)
150 g caster sugar
3 large eggs
½ tsp maldon salt (or just a pinch of  table salt)
½ tsp vanilla extract
1 tbsp gluten free flourmixture or plain flour


Preheat oven to 350° F. Line the bottom of an 7 inch springform cake pan with parchmentpaper and butter the sides.

Melt the butter toghether with the chocolate in a saucepan. Once melted add the sugar, remove from heat and set a side to cool for a while.

Add the eggs, one at a time, and stir to a smooth batter, Add the salt and vanilla. Stir in the flour mixture.

Pour the batter into the prepared pan and bake for about 25 minutes or until the cake is set, but still soft, in the center.

Remove the cake from the oven and leave to cool. Once cooled place the cake in the fridge to set,

Dust with cocoa powder and/or icing sugar before sering and serve cold with whipped cream.


No Bake Easter Eggnog Cheesecake with Oreo Crust (Ägglikör Cheesecake)

$
0
0

Scroll down for english


Glad Påsk och Vår på Er!


Jag vet inte om det är rätt att önska en glad påsk redan idag, det är ju trots allt Långfredag och inte riktigt den där dagen som man borde fira. Eller tänker jag fel där? Det kanske är just den här dagen man borde fira mest om man tänker på varför vi egentligen firar påsken. För idag är dagen då Jesus korsfästes och dog för våra synder vilket är vad påsken till stor del handlar om. Är det glatt eller ledsamt, egentligen? Och det är med tanke på detta som det känns fel, samtidigt som det känns helt rätt, att nu önska er en riktigt Glad Påsk och en Glad Vår!


För jag är inte särskilt kristen eller kyrklig av mig. Jag är som svenskar är mest i denna fråga antar jag. Men just runt den här högtiden brukar det bli lite funderingar kring vad det är vi idag faktiskt firar. För det är lite förvirrande. Jag ska absolut inte sväva ut i teologiska funderingar men det är lite intressant att det är en skillnad i hur vi firar Påsken nu jämfört med när jag var liten. Långfredagen hemma hos oss börjar alltid med att mamma berättar om hur tråkigt de hade när hon var liten. Min mamma är absolut inte lastgammal (det kommer nog att låta så nu för det tycker mina barn att det gör, jag med för all del) men när hon var liten var det här en dag så de inte fick leka. Finkläder var obligatoriskt och det här var en dag av stillhet och eftertanke (fast det var nog lite si och så med den biten). En lååång och ruskigt tråkigt tråååkig dag.


När jag var liten, början av det glada 80-talet talar vi om nu, var Långfredagen fortfarande en tråk-dag. Det var bara en dag som skulle avhandlas och genomlidas. Vi hade inte kul hemma hos oss denna dag. Jag slapp förvisso påtvingade finkläder (vad jag minns) men Långfredagen var dö-trist. Antagligen för att jag väntade på att det skulle bli Påskafton och påskägg, men också för att det verkligen var trist. Inga affärer öppna, absolut inget kul på tv och det var fortfarande en dag av stillhet. Dagens Långfredag står i rätt bjärt kontrast till detta! Nu kan man glatt åka och shoppa om den andan faller på. TV verkar mest köra filmer, kanske att man kan se en uppsättning av Jesus Christ Superstar, men visas fortfarande klassikern Jesus från Nasaret?


Den "verkliga" Påsken har urvattnats och påskkycklingar, påskkärringar, påskgodis och sol har blivit mer viktigt. Vi är tillbaka i att fira vårens ankomst. Vet barn idag vad Påsken egentligen är? Och är det viktigt att veta det? Det är några frågor jag tänker fundera vidare på, för jag har absolut inget svar på detta. Men det är otroligt intressanta frågor att fundera på!


Påskfunderingar i all ära, det här är en Bakblogg! Och självklart har jag en underbar Påskdessert på lut åt er! Det fiffiga med denna är att man slänger ihop den på noll tid och den är helt fantastiskt god. En sådan där sak man bara vill ha en liten bit till av, gång på gång. Den behöver inte riktigt lika lång tid i kylen som några av mina andra cheesecakes eftersom denna innehåller gelatin, så det går att göra denna imorgon på för middagen om man vill servera den till efterrätt efter påskmiddagen.
   Inspiration har jag fått från underbara bloggen Raspberri Cupcakes. Steph har ett riktigt bra recept på cheesecake och jag gjorde en egen variant av denna med ägglikör nu till Påsk. Vad är mer Påsk än ägg och choklad? Nä, just det, så bottnen fick bli en oreobas, men det går självklart att använda någon annan kaka om man inte gillar oreos. Ägglikören har jag köpt på systemet så detta är en vuxen-dessert men får man tag på alkoholfri ägglikör så blir den bra till hela familjen.



Ägglikör Cheesecake

Botten

1 förpackning Oreos
50 g smält smör

Fyllning

300 ml vispgrädde
400 g cream cheese
100 g (extra fint) strösocker (1 dl)
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
3½ tsk gelatinpulver
150 ml ägglikör

Smulade oreokex och chokladägg till dekoration


Klä botten och sidorna på en springform, 18-20 cm, med bakplåtspapper. (Eller klä sidorna med en plastremsa).

Krossa kexen i en matberedare tills de är riktigt finfödelade. Tillsätt smöret och mixa samman. Tryck ut blandningen i den bottnen av den förberedda formen och ställ åt sidan.

Vispa grädden tills den får mjuka toppar och ställ åt sidan.

Blanda gelatinpulvret med 3 msk vatten i en stål och ställ åt sidan.

Lägg cream cheesen i en skål och rör den mjuk med elvisp. Tillsätt sockret och vanilj och rör till en slät massa.

Häll ungefär hälften av ägglilören i en liten kastrull och värm upp den så att den blir het. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet (som nu har svällt upp). Smält ner gelatinet i den heta ägglikören, se till att det inte längre finns några klumpar av gelatin och tillsätt resterande ägglikör.

Tillsätt  ägglikörmixen till cream cheesesmeten och vispa samman till en  slät smet.

Vänd ner den vispade grädden, se till att det blir jämnt sammanblandat, och häll smeten över oreobottnen.

Ställ i kylen minst 3 timmar eller över natt.

Lossa cheesecaken försiktigt från formen och dra sakta bort pappers- eller plastremsan från sidorna inför servering. Dekorera eventuellt med krossade oreokex och chokladägg.





In english

Happy Easter and Happy Spring!

Hope you all will have a great beguing of spring! I made this cheesecake with inspiration from the lovely blog Raspberri Cupcakes. Steph have a wonderful cheesecake recipe made with gelatin. that makes this cheesecake easy to make and super-light and airy. I did a make over and made an eggnog liquor version. Perfect for Easter! And whats more Easter than eggs and chocolate? So, here it is, a No-Bake Eggnog Liqour Cheesecake.


No-Bake Eggnog Liqour Cheesecake with Oreo Crust


Crust

1 packet oreo cookies
50 grams melted butter

Filling

300 ml double or whipping cream
400 g cream cheese
100 g sugar (superfine or caster)
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
3½ tsp powdered gelatin
150 ml eggnog liqour or plain eggnog


Line the base of an 7 or 8 inch springform cake tin with parchment paper and line the sides with baking paper or hard 1plastic film.

Place the oreo cookies in a food processor and blend until finilet crushed, add the melted butter and blend until combined. Press the mixture in an even layer on the base of the prepared tin and set aside.

Whip the cream in a bowl until soft peaks, set aside.

Place the gelatine i a small bowl and add 3 tbsp of cold water, set aside.

Place the cream cheese in a large bowl and beat with an electric mixter until smooth. Add sugar and vanilla and beat until combined.

Place half of the eggnog i a small saucepan and heat up until hot. Remove from heat and add the softened gelatin. Melt the gelatin in the eggnog and make sure there are no lumps of gelatin left. Add the rest of the eggnog.

Add the eggnogmixture to the cream cheese and beat until smooth.

Fold in the whipped cream and make sure it belands evenly and then pour the batter over the crumb base.

Chill for at least 3 hours or overnight.

Carefully remove the cheesecake from the pan before serving and gently remove the paper or plastic lining from the sides. Decorate with some oreo crumbs and chocolat eggs and serve.

Blueberry and Lemon Pastry Cream Pie (Blåbärs- och Citron/vaniljkräm paj)

$
0
0

Scroll down for english


Mmmmm..... Paj! Så gott och underbart enkelt att göra. Tänk att vi nu gått in i maj. Redan! Vart har året tagit vägen liksom? Fast det är å andra sidan ganska svårt att tro att det är maj därute när små snöflingor trillar ner från himlen och lägger sig bland den gräslök som vågat sig upp och smått bäddar in mina små musöron till rabarber. Men det är en tröst att det här eländet snart är över och att rabarbern kommer att växa till sig som ogräs och bli till många underbara rabarberpajer... Det gäller bara att hålla ut!


För snart är det rabarberpaj med hemgjord vaniljsås som gäller för hela slanten! Ja, i vart fall för mig. Jag fullkomligt älskar kombinationen med den söta vaniljsåsen mot en syrliga rabarbern. Extra mycket Längtar ni lika mycket som jag? Och jag vet att en stor del av Sverige redan har rabarber stora som paraplyer ute i trädgården men det har inte jag och en sisådär resterande halva Sweden. Vi lever i ett lite väl avlångt land ibland, eller hur!

När det kommer till pajer har jag en favorit som jag insett att jag gjort på tok för sällan. Nämligen pajer med vaniljkräm eller crème pâtissière (pastry cream) som kanske är ett lite bättre namn. Jag är ju som sagt en vaniljsås-freak och det enda jag äter i en Prinsesstårta (förutom marsipanen) är vaniljkrämen. Ni vet att jag inte gillar gräddtårtor vid det här laget. Därför är pajer fyllda med underbart god vaniljkräm en favorit hos mig. Även när vaniljkrämen fluffas till med vispad grädde för tänk blir det gott med vispad grädde. Men inte i tårtor konstigt nog...


Den här pajen är ett resultat av att jag vill testa ett nytt sätt att göra crème pâtissière på. Man lever så länge man lär och jag lär mig mer än gärna nya tekniker när jag hittar dem. Det här sättet att göra krämen på är hämtad från boken Bouchon Bakery. Det kommer att komma en paj med en mer traditionell vaniljkräm snart men det här sättet att göra krämen på tilltalade mig och överraskade på ett positivt sätt. Skillnaden är bara den att det här receptet hoppar över vissa moment och man vispar helt sonika samman alla ingredienser direkt för att sedan sakta koka upp dem till en kräm. Lite enklare kan tyckas. Det spelar egentligen ingen roll vilket tillvägagångssätt man väljer, resultatet blir precis lika gott!

För att sätta en liten twist på krämen smaksatte jag den även med citronskal innan den sattes att svalna. Blåbär och citron är verkligen en match made in heaven! Givetvis kan man förenkla pajen om man vill och bara använda sig av vispad grädde för att fylla pajskalet men i min mun blir det för mycket grädde och man man går ju miste om den härliga vaniljkrämen.





Blueberry and Lemon Pastry Cream Pie
1 avlångpajform eller en 20 cm rund form

Pajdeg

150 g vetemjöl (2½ dl)
30 g strösocker (2 msk)
100 g inte helt kylskåpskallt smör
1 äggula
1 msk kallt vatten
1 tsk vaniljextrakt

Vaniljkräm

66 g äggula
55 g strösocker
½ vaniljstång
42 g vetemjöl eller kokmarsanpulver
275 g standardmjölk
15 g smör
skal från 1 citron

½ gelatinblad
150 ml vispgrädde, vispad till medelhårda toppar

ca 250 g färska blåbär, ungefär ½ dl blåbärssylt och några maränger


Pajskal

Sikta ner mjölet i en bunke och rör ner sockret. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingertopparna så att det blir en smulig massa som påminner om brödsmulor.

Tillsätt äggulorna, vattnet och vaniljextraktet. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig men kladdig deg. Knåda inte utan var väldigt lätt på handen! Var inte orolig över degens konsistens den ska vara kladdig.

Samla snabbt samman degen till en boll, utan att knåda, slå in den i plastfolie och kyl den ca 30 minuter. Ta ut degen från kylen och kavla ut den till ca 3 mm tjocklek på ett lätt mjölat bakbord.

Smöra en form med avtagbar botten som är 20 cm i diameter och klä den sedan med degen. Pricka degen med en gaffel och ställ i formen kylen eller frysen 15 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen från frysen och klä sidorna med folie. Lägg ett bakplåtspapper på degen och fyll sedan med keramiska bakkulor (eller okokta bönor eller ris) innan pajskalet förgräddas mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut formen och ta bort bakkulorna samt folien. Grädda sedan skalet tills det är färdiggräddat, ca 10 min.


Vaniljkräm

Lägg gulorna i en skål. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången och tillsätt dem till gulorna tillsammans med strösockret. Vispa med en elvisp tills blandningen är ljus och har tjocknat. 

Tillsätt mjölet eller kokmarsanpulvret och blanda samman ca 30 sekunder. Skrapa bunkens sidor och botten, tillsätt mjölken och vispa samman igen.

Häll smeten i en lagom stor kastrull och värm blandningen på medelvärme under sakta omrörning tills den börjar att tjockna. )Se till att du rör och sedan vispar över hela botten ytan så att det inte bränner fast.) Byt då till en visp och vispa i smeten tills den börjar att sjuda. När första bubblan byter ytan, sänk värmen något och koka i ytterligare 5 minuter under konstant vispning tills krämen tjocknat.

Ta av från värmen och passera krämen genom en finmaskig sil ner i en skål. Rör ner citronskalet och sist smöret.

Täck med plastfilm direkt på krämens yta för att undvika att det bildas ett skinn och ställ att svalna. Ställ krämen i kylen minst en timme när den svalnat innan du fortsätter till nästa steg.

Gör en "Lemon Diplomat Cream (Diplomatkräm)" - Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter.

Lägg ca en fjärdedel av vaniljkrämen i en liten kastrull och värm upp den på låg värme. Dra av kastrullen från värmen och tillsätt gelatinet. Smält gelatinet i den varma krämen.

Lägg resterande vaniljkräm i bunken till en köksmaskin och kör med "paddeln" eller vingen på låg effekt tills krämen är slät. Tillsätt den varma krämen och kör krämen slät igen. Ta bort bunken från maskinen och vänd ner den vispade grädden.

Täck med plastfilm direkt på krämens yta och ställ i kylen för att sätta sig minst 4 timmar.


Lägg ihop pajen

Lägg vaniljkrämen/diplomatkrämen i en bunke och rör den krämig, Fyll pajskalet med krämen och toppa sedan med färska blåbär. Värm blåbärssylten lite lätt i en kastrull och drizzla den över de färska blåbären. Bryt några maränger i mindre bitar och strö dem över blåbären. Avsluta med att pudra över lite florsocker. 




In english

Time realy do fly and somehow we´ve made it all the way into May. How did that happen!!! It´s realy hard to belive when some snowflakes are finding there way down to the ground... 

But there will be some sun and Spring soon enough!



Blueberry and Lemon Pastry Cream Pie

Pastry crust

150 g flour (1 cup)
30 g caster sugar (2 tbsp)
100 g butter, not completely cold
1 egg yolk
1 tbsp water
1 tsp vanilla extract


Pastry Cream

66 g egg yolks
55 g caster sugar
½ vanilla bean
42 g plain flour or custard powder
275 g whole milk
15 g butter
grated zest of 1 lemon

½ leaf gelatin
150 ml heavy cream, whipped to medium peaks

About 250 g blueberries, !1/4 cup blueberry preserve and some meringues to assable the pie.


Pastry crust

Sieve the flour and stir in the sugar. Using your fingertips, rub in the butter until the mixture resembles breadcrumbs.

Add he yolk, water and vanilla. Use your fingertips and mix together to make a smooth dough. Turn the pastry out on a lightly floured surface and gather into a ball, without kneading. Cover with clingfilm and cill for at least 30 min.

Preheat oven to 180°C (355°F). Roll out the pastry on a lightly floured surface about 3 mm thick and line a 20 cm tart tin. Prick the base of the pastry case with a fork and chill for 15 min.

Place a large piece of baking paper over the base and sides of the pastry. Fill the case with baking beans. Bake for 10-15 min, or until the case is just set, then remove the paper and beans and cook empty for a further 10 min or until done. 

Take out from the oven and leav to cool while preparing the filling.


Pastry Cream

Put the yolks in a bowl. Scrape the seeds from the vanilla bean and add them to the yolks together with the caster sugar and with an electric mixer whisk on medium speed until the mixture is pale yellow and thick. When the whisk is lifted the mixture should form a slowly dissolving ribbon, the ribbon stage.

Add the flour or the custard powder and mix together for about 30 seconds. Scrape down the sides and bottom of the bowl, add the milk and mix again.

Pour the mixture into a large enough sacepan, set over medium heat, and stir gently until t begins to thicken. Switch to a whisk and whisk as the cream comes to a simmer. Make sure to whisk all around so it doesn´t stick to the bottom. Once you see bubbles break, cook for about 5 more minutes whisking constantly until the pastry cream has thickened.

Pour the pastry cream through a strainer, pressing the cream gently through. Whisk in the lemon zest and then whisk in the butter.

Press a piece of plastic wrap against the surface to prevent a skin from forming and leave to cool. Then refrigerate for at least 1 hour before proceeding.

Creating Lemon Diplomat Cream Place the gelatin in a bowl of cold water for 5 minutes.

Transfer one-fourth of the pastry cream in a small saucepan and over low heat gently heat up the pastry cream. Remove from heat, remove the gelatin from the water and add to the pan. Gently stir to loosen the pastry cream and dissolve the gelatin.

Transfer the remaining pastry cream to the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment and mix until smooth.

Add the warm pastry cream to the bowl with the rest of the pastry cream and mix until smooth. Remove the bowl from the mixer and fold in the whipped cream.

Press a piece of plastic wrap against the surface and place the cream mixture in the fridge for about 4 hours to firm up. 


Assemble the pie

Transfer the pastry cream to a bowl and strir gently until it has a creamy consistency. Fill the pastry crust with the diplomat cream and top with fresh blueberries. Gently warm the blueberry preserve or jam and drizzle over the fresh blueberries. Crumble some meringues and sprinkle over the pie and finish off with a dust of icing sugar.


Vintage Cherry Chip Cake, with a cherry on the top (Körsbärstårta)

$
0
0

Scroll down for english


Nu är jag här igen! Rumpan är ner dumpad i gropen i soffan och jag sitter äntligen och skriver det här blogginlägget! Blogginlägget som inte riktigt velat bli tills faktiskt. För det började lite smått att krångla redan när jag skulle baka upp tårtan för en si så där fyra månader sedan. Japp, tårtan är bakad i januari!!!! Helt galet... Vilket gjorde sitt till att det blev lite lätt schizofrent att redigera bilderna. Snö på bilder och vintersol i kameran gjorde att det blev en märklig krock i min hjärna när solen lyser in på min datorskärm och gör allt för att förstöra mina försök att redigera bilderna till att bli hjälpligt bättre än sämst.


Men jag ska inte vara den som är den! Bilderna är inte några mästerverk. MEN! Tårtan i sig är rätt upp och ner superduper god och som en underbar liten körsbärskaramell hela den! Lagom söt (faktiskt, fast det låter underbart sötsliskigt) och perfekt nu när vi närmar oss vårt Mors Dags-firande. Var det fler än jag varje år blir helt förvirrad av att Mothers Day firas två veckor före Mors Dag? Jag får varje år hjärtat i halsgropen och panikar en liten stund i tro om att jag missat denna dag, innan jag inser att jag inte bor i varse sig USA eller England, och kan återgå till att vara svensk. Och glömmer dagen på rätt dag, istället. Som sig bör, eller hur?


Och vad passar bättre till Mors Dag än en rosa tårta! Rosa är för alla flickor, inte bara de små, som min dotter så snällt påpekat. Visserligen i ett försök att få mig att dekorera hela huset i just rosa, men en rosa tårta till Mors Dag känns faktiskt mer än rätt. Och som jag skrev ovan, den här tårtan är underbar. Lätt som en fjäder som smakar av körsbär och mandel. Efter att ha suktat efter just Cherry Chip Cake sedan jag upptäckte den i kokböcker och på amerikanska bloggar föll jag slutligen till föga och gjorde en egen. För enkelhets skull utgick jag från receptet hos Sweetapolita och gjorde en lite egen variant av den. Eftersom jag inte riktigt är inne i en marängsmörkräms-period valde jag istället att frosta och fylla min tårta med en variant av whipped cream cheese. Jag är dock helt säker på att en marängsmörkräm på är underbart god den med!


* Eftersom vi sällan gör slut på en 20 cm tårta hemma hos oss har jag som oftast valt att baka tårtan i 15 cm formar. Vill du göra en större tårta går det bra att dubbla satsen och istället baka ut i tre stycken 20 cm formar.
* Den här gången ville jag ha mina bottnar svagt rosa så att körsbären i dem fick stå ut lite som konfetti. Men det går att göra bottna så rosa man vill mer mer eller mindre mängd röd pasta eller hushållsfärg. Riktigt rosa bottnar är ruskigt snyggt det med!
* Maraschino körsbär finns bl.a att köpas här.



Cherry Chip Cake
en 15 cm tårta

Bottnar

150 g vetemjöl (2½ dl)
30 g maizenamjöl (2  msk)
10 g bakpulver (2½ tsk)
3 g salt (½ tsk)
200 ml rumsvarm mjölk
90 g rumsvarm äggvita (ca 3 st)
1½ msk lag från körsbären, rumsvarm
ev några droppar körsbärsessens
ev lite röd eller rosa pasta/hushållsfärg
225 g strösocker
85 g rumsvarmt smör
ca ½ dl finhackade maraschino körsbär

Fyllning & Frosting

400 g cream cheese
180 g fint strösocker (2 dl)
1 tsk vanijextrakt
250 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
ca 2 msk lag från körsbären
ev några droppar körsbärsessens


Bottnar

Sätt ugnen på 170° C. Smöra och mjöla fyra stycken formar som är 15 cm i diameter, lägg en rundel bakplåtspapper i botten på varje form. Till den här tårtan kommer du bara att behöva tre bottnar så antingen bakar man av fyra bottnar och har en i reserv eller så försvinner en botten väldigt mystiskt.

Sikta samman mjöl, maizenastärkelse, bakpulver och salt i en bunke. Ställ åt sidan. Blanda samman mjölk, äggvita, körsbärslag och eventuell körsbärsessens och pastafärg i en annan bunke och ställ åt sidan.

Lägg smör och socker i en annan skål och rör det vitt och krämigt med maskin, ca 5 minuter.

Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen till smörsmeten, börja och sluta med mjölblandningen. Tillsätt enligt mjöl-mjölk-mjöl-mjölk-mjöl och rör ordentligt mellan varje del tillsätts. Fortsätt att vispa smeten slät och pösig ca 2 minuter ytterligare efter sista delen tillsatts. Avsluta med att vända ner de hackade körsbären.

Fördela smeten mellan formarna, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen (två formar i taget) tills en provsticka kommer ut ren, ca 20 minuter. Bottnarna ska ha rest sig fint och vara luftiga.

Ta ut från ugnen och låt svalna på bakgaller ca 5-10 minuter innan bottnarna tas ur formarna för att svalna helt.


Fyllning & Frosting

Rör osten slät tillsammans med florsocker, körsbärslag, vanilj och eventuell körsbärsessens. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke med elvispen. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Dela upp frostingen i två bunkar och tillsätt de hackade körsbären till den ena delen. Vänd ner körsbären. Detta är fyllningen till tårtan.

Om du vill kan du nu dela upp frostingen i två delar och färga den ena delen lite rosa för att få en marmorerad eller två-färgseffekt på tårtans frosting.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Upprepa med resterande bottnar och fyllning. Täck sedan tårtan med frostingen. Låt stå i kylen ca 1-2 timmar innan servering så att frostingen hinner sätta sig något.




In english

Well we are yet to celebrate Mother´s Day here in Sweden. And once again all the pic of cakes and happy mothers and daughters on instagram scared the crap out of me ´cause I had forgotten this day. Again!!! And then I remembered. I live in Sweden and there are two more weeks before our Mother´s Day. Puh... 

The pic in this post are not my proudest moment but the cake is so lovely and gorgeous that I´m willing to forget that they are taken on a day (four months! ago) when heavy snow were falling down over us. But I can tell that this cake cheered us all up! And I thing it will make a perfect cake for Mother´s Day. Because it is like my daughter said, "Pink is for all girls. Not just the little ones."



Vintage Cherry Chip Cake
one 6 inch cake

Cake

150 g plain flour (1 cup)
30 g corn starch (2  tbsp)
10 g baking powder (2½ tsp)
3 g salt (½ tsp)
200 ml milk, at room temperature
90 g egg whites, at room temperature (about 3 large)
1½ tbsp cherry syrup (from the jar)
a few drops of cherry flavour, potional
a few drops of red food colour
225 g caster sugar (1 cup + about 2 tbsp)
85 g butter, to room temperature (3/4 stick)
about 1/4 cup finely chopped maraschino cherries

Filling & Frosting

400 g cream cheese
180 g caster sugar (almost 1 cup)
1 tsp vanilla extract
250 ml vispgrädde (about 1 cup)
1 pinch of baking powder
2 tbsp cherry syrup from the jar
a few drops of cherry flavour, optional


Cake Layers

Preheat oven to 350° F. Butter the bottoms and sides of four 6-inch round cake pans, line the bottom with parchment rounds, butter the rounds and dust the pans with flour. For this cake you will only need three layers so if the fourh layer magically disappear I won´t tell.

Sift toghether flour, corn starch, baking powder and salt into a bowl. Whisk together the milk, egg whites, cherry syrup and cherry flavour in another bowl. Set aside.

Cream butter and sugar in a bowl with an electric blender until pale and creamy, about 5 minutes.

Add the flour and milk mixtures to the butter batter in alternate additions beginning and ending with flour mixture. (That is: flour-milk-flour-milk-flour). Beat well after each addition until the addition is incorporated. Finish of with mixing on medium for 2 minutes after the last addition. Fold in the finely chopped cherries.

Divide the batter evenly between the prepared tins. If possible, weigh the pans. Smooth the surface with a small offset palette knife and bake for about 20 min. Cake is done when a toothpick comes out with a few moist crumles attached. Try not to over bake the cake. 

Take out and leave to cool on wire rack for 5-10 minutes, then remove from pans and let cool completely.


Filling & Frosting

Place the cream cheese, powdered sugar, cherry syrup and vanilla in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Gently beat the cheese smooth. (I use 2-4 on my KitchenAid).

Whip the cream with a pinch of baking powder to stiff peaks in another bowl. Add the whipped cream to the cream cheese mixture and quickly beat to combine to a light and fluffy cream.

Divied the frosting into two bowls and add the chopped cherries to one of the bowls. Fold in the cherries, this part will be the filling.

If you want to you can divied the frosting in to two parts and colour one of the parts pale pink for a marble effect or two-colour tone to the cake.


Assembling the cake

Place the bottom cake layer on a cake stand or plate. Place a good dollop of frosting on the cake layer and spread out with a small palette knife. Place the second cake layer on top and repeat until you get to the final cake layer.

Frost the cake with the frosting and leave to set in the fridge for about 1-2 hours to firm up a bit. Top with a cherry and serve!



Vanilla Latte Cupcakes

$
0
0

Scroll down for english


Grattis på Morsdag alla Mammor!!!

Tänk att jag kom ihåg denna dag! Måste bara komma ihåg att ringa min kära lilla mamma också men det tror jag faktiskt inte att jag glömmer. Grattis till alla oss som dag ut och dag in är just mammor.


Många firar säkert denna dag men en tårta eller annat gott. Jag tänkte bjuda på det mest nödvändiga i min mamma-värld. Det som fått så många dagar att ens gå runt, förgyllt fikastunder med lilla mammagruppen och varit en belöning dagar då det bara varit jobbigt att vara mamma - nämligen latte! Ja, jag är en riktig "latte-mamma". Men det har varit totalt livsnödvändigt för mig. En vanlig kopp kaffe i all ära men det är den där latten som satt guldkant på min mamma-tillvaro. Min upp-peppning och min belöning i vardagen. Lite extra, extra när det är en vanilj variant.


Att vara mamma till två som är födda inom loppet av ett år har sina klara för- och nackdelar, en av nackdelarna är att kaffekontot ökat markant. Och helt ärligt, man behöver en härlig latte ganska ofta som mamma. Som när man varit uppe större delen av natten med lessna bebisar eller mardrömsrädda femåringar, när man inte fått en ensam stund på fem dagar från mammiga kids. Eller när man får sina fem minuter att fika med väninnorna, då är vanilj latte obligatorisk. Lika så när man snabbt ska avhandla vad som finns på stan och försöka hitta något som liknar en stil. Där har jag ännu inte lyckats, men jag har blivit fenomenalt duktig på att balansera en take away latte i alla möjliga och omöjliga situationer. Eller en eftermiddag när allt är rätt lugnt och man (äntligen) får en stund till eftermidagsfika, bara för att få den spolierad av barn som blivit osams. Eller när barnen bara är så underbara bara barn kan vara och stolt räcker fram barnteckningar med en (mer eller mindre lik) avbildning av nämnda mamma och ett stort hjärta. Då glömmer man lätt alla de där jobbiga stunderna och dricker en jag-mår-så-himla-bra-latte!


Och det här den mest ultimata vanilj latte lyxen jag kan tänka mig. En mumsig vanilj cupcake penslad med en espressosirap, toppad med en fluffig lattefrosting och drizzlad med ännu lite mer espressosirap. Min vanilj latte cupcake är en härliga extravaganza i mamma-tillvaron.



Vanilla Latte Cupcakes
12 st

Cupcakes

225 g vetemjöl (3 3/4 dl)
3 g bakpulver (3/4 tsk)
drygt 1 g bikarbonat (1/4 tsk)
2 g salt (1/4 tsk)
150 g rumsvarmt smör
180 g strösocker (2 dl)
3 ägg, medium
2 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
100 ml rumsvarm mjölk (1 dl)


Espressosirap

90 g strösocker (1 dl)
100 ml vatten (1 dl)
3 tsk snabb espressopulver


Lattefrosting

250 g mascarpone
ca 250 ml vispgrädde (2½ dl)
40 g florsocker (5 msk)
2-3 tsk snabb espressopulver
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt


Cupcakes

Sätt ugnen på 180° C.

Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

Lägg smör och strösocker i en bunke och vispa riktigt vitt och fluffigt med en elvisp eller köksmaskin. Tillsätt äggen ett i sänder och skrapa ner det som fastnar på sidorna och bottnen av skålen emellanåt. Vispa in äggen ordentligt. Vispa sedan ner vaniljen.

Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjölkblandningen till smörsmeten, börja och sluta med mjölblandningen. Tillsätt enligt mjöl-mjölk-mjöl-mjölk-mjöl och rör ordentligt mellan varje del tillsätts. 

Fördela smeten mellan 12 cupcakesformar i en muffinsplåt och baka mitt i ugnen 20-25 minuter eller tills en provsticka kommer ut ren och cupcaksen fått en fin färg. Ta ut ur ugnen när de är klara och förflytta cupcaksen direkt ur muffinsplåten över till ett bakgaller för att svalna. Detta känner jag bidrar till att cupcaksen inte lossnar från sina formar.

Pensla cupcaksen med espressosirap medans de fortfarande är heta och lämna sedan att svalna helt innan de frostas.


Espressosirap

Medans cupcaksen står i ugnen förbereds espressosirapen.

Lägg samtliga ingredienser till sirapen i en liten kastrull och låt det koka upp långsamt för att undvika att det bildas sockerktristaller. Koka samman en stund så att det blir en lite lätt tjockare konsistens.

Ta av från värmen och ställ åt sidan.


Lattefrosting

Lägg mascarpone, grädde, florsocker, vanilj och espressopulver i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt florsocker om krämen känns för osöt och mer espressopulver om du vill ha mer kaffesmak och vispa i så fall upp lite lätt igen.

Fördela en rejäl klick av frostingen på varje cupcake med en sked, palett eller spritsa på med en tyll. Ringla över lite kall espressosirap och avsluta med att dusta över lite kakao eller vaniljpulver.


Jag har här spritsat med tyll 829 från Ateco. 




In english

Today is Mother´s Day here in Sweden! So, Happy Mother´s Day to all of us Mothers out there! I hope you will enjoy this treat made up with the most essential mother-ingredients of them all, a latte. And for a more luxurious version to take us through the not so fun days likewise the wonderful days, I made it a vanilla latte in a cupcake.


Vanilla Latte Cupcakes
12 cupcakes

Cupcakes

225 g plain flour ( 1 3/4 cup)
3 g baking powder (3/4 tsp)
a bit more than 1 g baking soda (1/4 tsp)
2 g salt (1/4 tsp)
150 g butter at roomtemperature
180 g caster sugar (almost 1 cup)
3 eggs, medium
2 tsp vanilla paste or vanilla extract
100 ml milk at roomtemperatur


Espressosirap

90 g caster sugar (almost ½ cup)
100 ml water
3 tsk instant espresso powder


Lattefrosting

250 g mascarpone
240 ml whipping cream (1 cup)
40 g icing sugar (5 tbsp)
2-3 tsp instant espresso powder
1 tsp vanilla paste or vanilla extract


Cupcakes

Preheat oven to 350° F.

Sift together flour, baking powder, baking soda and salt.

 Place butter and sugar in a bowl and beat with an electric mixer until pale and fluffy. Add, the eggs one at a time and make sure to scrape down the side of the bowl in between. Beat well after each addition. Beat in the vanilla.

Add the flour and milk mixtures to the butter batter in alternate additions beginning and ending with flour mixture. (That is: flour-milk-flour-milk-flour). Beat well after each addition until the addition is incorporated.  

Divide the batter between 12 muffin cases in a muffin pan and bake in the oven for 20-25 minutes or until risen and a skewer comes out clean. Remove from oven and transfer the cupcakes from the muffin pan to wire rack. Bruch the cupcakes with hot espresso syrup and leave to cool completely.


Espressosirap

Make the espresso syrup while the cupcakes are in the oven.

Place all of the ingredients for the syrup in a small saucepan and over gentle heat bring to a boil. Simmer for some minutes until a light simmering consistency. Remove from heat and set a side.


Lattefrosting

Place all of the ingredients in a large bowl. With a handheld mixer, whip up a firm and smooth cream. Taste and see if you would like some more sugar or espresso.


Assembling

Place a good dollop of frosting on top of each cupcake with a palette kife or pipe the frosting. Drizzle with some cold espresso syrup and dust with som cocoa powder or vanilla powder.


I have used tip no. 829 from Ateco for the piping.


Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie

$
0
0

Scroll down for english

Såååå! Jag vet att jag på nytt försakat bloggen ett tag men det har ju blivit sommar! Och sedan vi hade en totalt urusel sådan för två år sedan då det var minutrar i solstolen som räknades (uppgick till 25 sådana totalt. På hela den sommaren!) så har jag fått för mig att varje minut som kan avvaras i en solstol i början på sommaren är guld värd. Därför har jag när det funnits en minut till över svidat om till bikini och lyckats få en lite mörkare nyans på den vita valen. Men idag regnar det och påminner ruskigt mycket om sommaren 2012 och då passade alldeles utmärkt att lägga upp det här receptet på en grym cheesecake paj jag gjorde för ett tag sedan.


Just pajer och cheesecake har ju en särskilt varm plats i mitt hjärta och att kombinerad de två var ett riktigt bra drag. Att därtill lägga till chai som krydda. Ohhh my! Så gott! Jag är på tok för svag för chai lattes och kan inte passera ett café eller ett coffee house utan att slinka in och köpa mig en take away mugg. En av mina otaliga dåliga vanor. Is-latte och frappes är en annan av mina sommarlaster. Här uppe hos oss i Östersund har vi bara haft ett café som, med handen på hjärtat, gjort en halvt hyfsad chai latte. Att nu både Waynes och Espressohouse ska öppna (bättre sent än aldrig!) firade jag rejält härom veckan när nyheten nådde ut till mig på landet. Tänka att få bra chai lattes när man vill! Och ja, jag kan göra hemma, och gör det varje dag. Men det är den där lyxen att köpa sin lilla "vuxenvälling" när jag är på stan som jag saknat från livet längre söder ut...




Jag här pajen är inspirerad från ett recept hos Donna Hay. Jag fullständigt älskar hennes tidningar och kan sitta i timmar och titta på fotografierna för att drömma mig bort. Riktiga konstverk med en grym styling! Den som kunde få till det på det där viset! Drömma går ju alltid. Det är något med Australien och matkulturen där nere som jag just nu finner väldigt lockande. Den har en skön blandning av klassiskt brittisk och europeisk mattradition mixad med de heta, mer spännande smakerna från östern. Cross over på ett väldigt naturligt sätt. Och det roliga är att det även spillt över på deras bakverk. Ja ja, jag ska inte sitta här och fördjupa mig i detta. Men den här typen av paj känns som ett sådant där härligt möte mellan olika kulturer, även om det inte är supernytt under solen att lägga kryddor i en cheesecake.


Det här är oavsett en fantastikt god liten cheesecake, inte så tung som många andra bakade cheesecakes kan bli, då den inte är lika tjock och bastant. Kryddorna hjälper så klart till att lätta upp lite och det är gott med pepparkaka på sommaren! Mjuk pepparkaka är faktiskt min sommarfavorit! Den här cheesecaken är god som den är men blir extra god med en kula vaniljglass eller en dutt vispad grädde till. Testa gärna att smaksätta grädden med (eller ringla lite) calvados. Så härligt gott med den där äppletonen till kryddorna i cheesecaken. Vill man göra lite extra av det hela så är det väldigt gott att servera cheesecaken tillsammans med smörstekta äppleklyftor pudrade med kanel eller kryddiga inkokta plommon. Yummy!!!!





Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie
en 20 cm djup pajform

250 g pepparkakor
85 g smält smör

Fyllning
350 g cream cheese
80 g crème fraîche
115 g ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljpaste eller vaniljextrakt
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 krm malda nejlikor
1 krm mald muskot
2 ägg


Sätt ugnen på 150°C.

Kör kakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i en lätt smörad 20 cm pajform med lös botten. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder cheesecakesmeten.

Lägg cheesecake och crème fraîche i en skål och kör slätt med en elvisp. Tillsätt socker, vanilj samt kryddorna och kör på låg effekt ca 3-4 minuter eller till sockret är upplöst.

Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa in väl mellan varje tillsatts.

Häll smeten i den förberedda formen, ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter eller tills fyllningen stelnat.

Ta ut och låt svalna. Kyl sedan minst en timme innan servering. Pudra cheesecaken med lite mald kanel och/eller florsocker samt toppa med några krossade pepparkakor.




In english

It´s summertime! And I have been enjoying some days in the sun now. But, well, today it´s raining so I thought it would be a perfect time to share this wonderful and easy chai cheesecake pie with you. I got inspierd by this recipe by Donna Hay and it´s a perfect summer treat!

The cheesecake is lovely on its own but pair it with some ice cream or soft whipped cream flavoured with calvados and your in for something more! To make it a bit more extra you can serve it with apples softend in butter and dusted with ground cinnamon or some poached spiced plums.





Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie
one 8-inch deep tart tin


250 g gingerbread
85 g butter, melted

filling
350 g cream cheese
80 g crème fraîche
115 g light brown sugar
1 tsp vanilla bean paste
1 tsp ground cinnamon
½ tsp groung ginger
1 large pinch ground cloves
(1 pinch ground nutmeg)
2 large eggs


Preheat oven to 150°C or 300°F.

Crumb the gingerbread cookies in a food process until sandlike. Combine the cookies with the butter. Using the back of a spoon, press the mixture into the base and sides of a 20 cm-round lightly greased, deep-sided and loose-bottomed tart tin. Refrigerate for 30 minutes.

Place the cream cheese and crème fraîche in a bowl and beat with an electric mixer until smooth. Add the sugar, vanilla and the spices and beat for 3–4 minutes or until the sugar is dissolved.

Add the eggs, beat well after each addition until well combined.

 Pour the mixture into the prepared tin, place on a baking tray and bake for 20-30 minutes or until firm to the touch.

Refrigerate for 1 hour or until cold. Dust with cinnamon and top with crushed gingerbread to serve.

Vietnamese Iced Coffee (Underbart Is-Kaffe)

$
0
0

Scroll down for english


Glad 6 juni!!!


Vill passa på att önska Er alla en härlig Nationaldag! Flaggan är hissad och här hemma ska vi bara ta det lugnt och ha en lugn skön dag i det svenska landskapet. Blå himmel, blått vatten, gröna ängar med maskrosor och röda stugor är vad jag ser från vår veranda och förhoppningsvis är det där vi kan tillbringa större delen av dagen. Just nu är solen med oss så det ser lovande ut! Sverige kan vara rätt underbart ibland.


Förra året firade vi 6 juni med härliga små pannkakstårtor. Barnen har önskemål om dessa i år igen och vem vet, det kanske blir en repris på dessa till lunchen. Min plan är betydligt enklare. Iskaffe i solen på altanen. Som jag skrev i förra inlägget så är jag beroende av is-lattes och frappes på sommaren. Och jag är så pass förståndig att jag inte köper dem ute hela tiden. Man kan göra betydligt billigare och, sedan jag så den här varianten, godare hemma! Enklast är så klart att blanda kallt kaffe med mjölk, socker och is. Klart! (Ja, man behöver sötma i is-kaffe. Kallt kaffe blir konstigt bittert utan lite sötma. Jag har aldrig socker i mitt kaffe i vanliga fall men i is-kaffe behövs det verkligen!) Men, jag tycker inte riktigt att det blir den där underbara ahhh-upplevelsen som man vill åt. Det blir lite "platt" på något vis. Så en dag när jag kollade runt på Pinterest poppade det upp en härlig bild på något som kallades Vietnamese Iced Coffee. Jag som aldrig hört talas om det blev genast nyfiken och kollade vad detta var. Lät ju liksom härligt exotiskt! Det visade sig vara något så enkelt som kallt kaffe med is och sötad kondenserad mjölk. Easy peasy! Och jag testade. Det var såååå gott! Så, en ny ovana hos mig är att gå runt och sippa på vietnamesiskt is-kaffe i tid och otid numera.

Och vad kan passa bättre denna soliga Nationaldag än att dricka kaffe! Svenska nationaldrycken och är det något vi svenskar är bra på (nej då, jag är inte alls bitter fortfarande över att vi missade fotbolls-VM) så är det att dricka kaffe. Och nyttigt är det ju också!

Så, sip away och ha en härlig dag allihopa! 





Vietnamese Iced Coffee 
1 glas

ett glas/mugg kallt kaffe
ett gäng isbitar
1-2 msk sötad kondenserad mjölk (eller mer om du vill ha det!)

Häll önskad mängd kaffe i ett glas. Tillsätt isbitar och kondenserad mjölk. Rör om. Stick ner ett sugerör, sätt dig i solstolen och njut!



In english

Happy 6th og June!!!

Today it´s the Swedish National Holiday, and also the 70th Anniversery of the D-day! (We must never forgett!) I´m hoping to spend this day out in the sun. Enjoying the swedish landscape with a blue sky, blue water, green fields with dandelions and typical red cottages from our porch.

Last year I made a traditional Swedish Pancake Cake for the 6th of June. This year I embrace thar we swedes are realy good at drinking coffee with Vietnamese Iced Coffee. So, so good and so easy to make!

Wish you all a good day!



Vietnamese Iced Coffee 
1 glas

one glas or mugg cold coffee
some ice cubes
1-2 tbsp sweetened condensed milk

Pour the coffee into a glas. Add ice cubes and the condensed milk and stir. Stick in a straw, sit down in a sun chair and enjoy!


Lemon and Vanilla Madeleines (Citron och Vanilj Madeleines)

$
0
0

Scroll down for english


Hello!!!!

Hoppas att ni haft det underbart sedan sist med sommarvärme, skolavslutningar och allt som hör till. Den här veckan lider nu mot sitt slut. Och det känns som om det här är den första stunden jag sitter ner och "gör ingenting" på alla dessa dagar. Var tar tiden vägen! Men det har varit fullt upp här. Med förskoleavslutningar, jobb, presentköp, firande av sommarlov, allmänt stök och bök och så har jag försökt jobba upp ett litet lager med recept och bilder att ta med mig på semestern som stundar nästa vecka så bloggen får lite sommarrecept.


Det låter kanske inte som så mycket, men det har det varit.


Här uppe är det milt sagt inget roligt väder idag. Blåsigt, mulet och kallt. Solstolarna får stå åt sidan och jag glädjer mig istället åt att det är ett riktigt härligt bakväder. Ugnen och en brasa får stå för välbehövlig värme här idag. Och jag tänkte lite senare baka en ny omgång med dessa så raringar. Madeleines har fått en liten särskild plats i mitt hjärta. De är så små och söta och smakar gudomligt! Lätta, men ändå kompakta. Som en snäckformad sockerkaka, men ändå inte. Om man inte hejdar sig så kan man äta hur många som helst. Mitt nästa planerade inköp till köket (det brukar bli ett gäng oplanerade däremellan) är en mini-madeleineplåt.


Alla brukar dra upp Marcel Proust och "På spaning efter den tid som flytt" när det är dags att skriva om madeleiner. Tja, det gjorde jag med men jag tänker inte göra den klassiska referensen till boken helt enkelt eftersom jag ännu inte kommit mig för att läsa den. Jag snöade in på Dostojevskij när vi läste klassikerna i skolan och kom aldrig in i Proust, fast jag försökte, så den referensen blir liksom inte äkta om jag skulle göra den. Men ni vet säkert hur den går. Har för mig att det är något med honung och kamomill? Well, well jag är inte så förtjust i vare sig honung eller kamomill som smaker därför får mina Madeleines smak av  vanilj och citron. En helt oslagbar kombo som följ med mig hela det här året.


Jag har tyvärr pga massa spam varit tvungen att införa identifiering och godkännande av kommentarer här på bloggen. Jag hoppas att detta bara får vara en tillfällig åtgärd och att det snart blir lika lätt som tidigare att kommentera här på bloggen!



Citron och Vanilj Madeleines
ca 24 st

120 g smör
skal från 2 citroner
frön från ½ vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
3 ägg, medium
110 g strösocker (ca 1,2 dl)
1 liten nypa salt
20 g honung (1 msk)
175 g vetemjöl (3 dl)
4 g bakpulver (1 tsk)

Citronsocker

40 g florsocker (2/3 dl)
skal från 1 citron


Smält smöret. Dra bort från värmen och tillsätt citronskalet. Ställ åt sidan.

Vispa ägg, socker, salt och honung tills det är riktigt vitt och fluffigt. Sikta över mjölet samt bakpulvret och vänd ner detta i smeten. Vänd ner citronsmöret.

Täck skålen med lite plastfolie och ställ i kylen 1 timme.

Blanda samman ingredienserna till citronsockret.

Värm under tiden upp ugnen till 180°C. Smöra (och mjöla om det behövs) två madeleineplåtar.

Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter eller tills kakorna höjt sig lite på mitten och är helt genomgräddade. Ta ut från ugnen och lägg på ett bakgaller att svalna något. Servera kakorna nygräddade pudrade med citronsocker.





In english

I love Madeleines! This light little pice of deliciousness is perfect togheter with a cup of coffee or thé any time of the day. It brightens up a rainy day and puts a sparkle on a sunny one. This combo with vanilla and lemon is one of my favourites.


Lemon and Vanilla Madeleines
makes 24 

120 g butter
zest of 2 lemons
seeds from ½ vanilla pod or ½ tsp vanilla powder
3 eggs
110 g caster sugar
a pinch of salt
20 g honey
175 g plain flour
4 g baking powder

Lemon sugar

40 g icing sugar
zest of 1 lemon


Melt the butter. Remove from heat and add the lemon zest. Set aside.

Whisk egg, sugar, salt and honey until pale and fluffy. Sift over the flour and baking powder and fold in. Fold in the lemon butter.

Cover the bowl with some clingfilm and place in the fridge for about 1 hour.

Mix the ingredients for the lemon sugar in a small bowl.

Preheat the oven to 180°C/350°F. Butter (and if you need to, flour) 2 two madeleine trays.

Carfully divide the batter between the holes and bake for 8-10 minutes or until the mixture has risen a little in the middle and the cakes are fully cooked through. Remove from the oven and transfer the madeleines to a wire rack and leave to cool slightly for a few minutes. Serve the cake freshly made, dusted with some lemon sugar.



Luscious Vanilla and Lemon Meringue Milkshake (Lyxig Vanilj och Citron Milkshake)

$
0
0

Scroll down for english


Den ständiga frågon som återkommer här hemma hos oss, sommar som vinter, är "Varför gör du inte milkshake oftare?" En, kanske, två gånger per år är tydligen inte i paritet med makens förväntningar. Och, ja, varför gör jag inte milkshake oftare?


För det är ju så enkelt, och gott. I rimliga mängder. För även om jag, typ, gillar milkshakes så älskar jag dem inte. De blir lätt för mycket. Jag kan gärna ta några sipp på en milkshake men jag pallar inte att dricka en hel själv. Men några sipp är fullt tillräckligt och då är det sååååå gott! Fast en hel milkshake är bortkastad på mig, hur god och lyxig den än är. Här uppskattar jag verkligen den gamla amerikanska 50-talsmodellen för hur en milkshake ska drickas. I ett klassiskt milkshake glas och med två sugrör så man kan dela den med sin date. Perfekt! Precis som det ska vara. Här delar jag mer än gärna, men lägger du fram två gafflar framför en bit chokladtårta ser jag ut som en fågelholk.



Och tänk, det är ju så enkelt att den som är sugen på det t.om kan fixa en själv!


Egentligen behöver man bara glass och lite mjölk för att göra en god milkshake. Och ett glas med sugerör så klart. Milkshakes måste drickas ur glas med ett sugrör. Med denna enkla grundformel kan man sen skapa de mest fantastiska läckerheter! Här sätter verkligen bara fantasin gränserna, som klyschan så fint säger. Jag har som sagt varit insnöad på vanilj och citron ungefär hela vintern och våren. Tydligen har denna citron-effekt även spillt över in i på sommaren också, så när jag gjorde en milkshake (vår årliga dos?, kanske blir det fler i år!?) för ett tag sedan så blev det osökt en lyxig citron maräng milkshake med äkta vanilj i och grädde på toppen. Blir inte bättre än så känns det!


Vad tror ni, kan detta hjälpa till att locka tillbaka sommaren???



Lyxig Vanilj och Citron Milkshake
4 mindre glas

5-7½ dl vaniljglass
ca 2½ dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
3 rågade msk lemon curd ( köpt eller hemgjord, recept finns här)
1 dl vispad grädde samt mer till servering
8-10 maränger


Häll mjölken i en mixer eller i en skål. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Lägg vaniljfrön tillsammans med glass och lemon curd i skålen och mixa med mixer eller en mixerstav tills det blir väl blandat.

Rör ner den vispade grädden och grovt krossade maränger i shaken och häll upp i glas. Toppa med lite vispad grädde och lemon curd, stick ner ett sugrör och servera direkt.




In english


Milkshake. A classic summer treat which I supposedly makes far to rarely. Well, it´s not that I don´t like milkshakes, I do. But I don´t love them. For me a few sipps is well enough. I can´t finish one off by my self. But the few sipps I can manage are soooooo good! So, the american 50´s way do drink milkshake, in a tall glass with two straws, is right up my alley!





Luscious Vanilla and Lemon Meringue Milkshake
makes about 4 smaller milkshakes


1 cup milk
2-3 cups vanilla ice cream
1 vanilla pod or 1 tsp vanilla bean paste
3 heap tbsp lemon curd
½ cup whipped cream + extra for serving
8-10 meringue kisses


Add milk, ice cream and lemon curd to a blender or a bowl. Split the vanilla bean and scrape the seeds out. Add the seeds (or vanilla bean paste) to the blender and blend until smooth. (If you don´t have a blender you can use a hand blender).

Stir in the whipped cream and chrushed meringues. Pour into the glasses. Garnish with some more whipped cream and lemon curd. Stick in a straw and serve immediately.


Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops (Lyxiga Vanilj-Yoghurtglasspinnar)

$
0
0

Scroll down for english


Sommar är lika med glass. Och jo, det är sommar även om vädret inte riktigt bekräftar det. Men oavsett hur mycket jag älskar min superenkla glass så kan jag inte med gott samvete äta det riktigt så ofta som jag skulle vilja. Min tandläkare skulle jubla men det skulle jag eller min plånbok göra direkt. Så, vad gör man då? Utan att ge upp glass? Går över till en lite nyttigare yoghurt-glass så klart!


Om det är något som jag gillar lika mycket som glass så är det frozen yoghurt. Sedan jag var yngre har jag lite smått fascinerats av amerikanska böcker där de på kvällarna gått ut och ätit frozen yoghurt med olika goda toppings på. Det lät så härligt annorlunda mot den trista glassen man kunde skopa upp ur en GB-trepack hemma i köket. Särskilt när man på sin höjd kunde toppa den med O´hoj Kolasås eller blandat strössel som om möjligt gjorde smakerna ännu mer bisarra. (Jag var aldrig särskilt förtjust i GB-trepack). Jag drömde alltid om att testa vanilj-varianten med roastade pecannötter och kolasås. Antagligen för att det var just det som huvudpersonen i min dåvarande favoritbok alltid beställde. Och det var precis vad jag beställde när jag var i Palo Alto. Det är fortfarande bland det godaste jag ätit! Ibland lever dikten verkligen upp till verkligheten.


Nu är det här i och för sig rätt långt ifrån frozen yoghurt som man köper på yoghurtbarer men det här istället grymt goda yoghurt-glasspinnar! Jag har testat att göra yoghurtglassar ett antal gånger tidigare men aldrig blivit 100% nöjd med resultaten. I min smak blir det på tok för isigt när man bara fryser in yoghurt rakt upp och ner med. Med bär i blir det dessutom ännu mer isigt. Så, jag tänkte till några varv kring detta och kom fram till att om man blandade lite vispad grädde i yoghurt smeten så borde det bli ett mjukare och mer glass-liknande resultat. Och lycka! Det blev det!


Det här yoghurt-glasspinnarna är härligt krämiga och så lyxiga att man inte tänker på att man äter något som faktiskt är bra för en. Bäst blir de om de får vara ute ur kylen en liten stund innan de serveras efter som de blir rätt hårda. Jag har även gjort fruktvarianter med denna bas som blivit väldigt goda (men det kommer mer på det senare).




Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops
6 st

2½ dl grekisk yoghurt
fröna från ½ vaniljstång
1-3 msk flytande honung
1 dl vispad grädde


Lägg yoghurt, vaniljfröna och honung i en bunke. Rör allt slätt.

Vänd ner den vispade grädden och se till att det blandas väl.

Fyll 6 stycken glassformar eller små plastglas med glassmeten.

Sätt in formarna i frysen 10 minuter. Ta ut formarna igen och tryck ner en glasspinne eller liknande i glassen. Ställ tillbaka formarna i frysen och frys sedan minst 3 timmar eller tills glassen är helt frusen.

Enklast blir det att lossa glassen ur formarna om de får stå ute ca 15 minuter innan de serveras. Om det är svårt att lossa glassen ur formarna går det bra att doppa ner dem i varmt vatten, då lossar glassen lättare.






In english

It´s summertime and I have, as always this time a year, an obsession with ice cream. But even though I love my super-easy condensed milk ice cream I know that I can´t eat endless of it. So, I have turned to my next best option. Yoghurt ice cream!

I actually love yoghurt ice cream just as much I love ordinary ice cream. But, I have had a problem with that my yoghurt ice cream has turned out to be to icey. So, I tweaked the recipe a bit by adding whipped cream and the ice cream turned out more creamy and just as delicious as ordinary ice cream.



Creamy Vanilla Yoghurt Ice Cream Pops
makes 6

1 cup greek yoghurt
½ vanilla pod, the seeds
1-3 tbsp runny honey
½ cup whipped cream


Place the yoghurt, vanilla seeds and honey in a bowl. Stir until smooth.

Fold in the already whipped cream and blend well.

Divide the mixture between 6 paper cups or plastic molds.

Place the pops in the freezer for 10 minutes, then gently poke a popsicle stick into the center of each one. Place back in the freezer for at least 3 hours or until frozen solid.

Best served if left out at roomtemperature for about 15 minutes before serving.



Rhubarb and Custard Mousse Cake with Grenadine Roasted Rhubarbs (Vanilj- och Rabarbermoussetårta med Grenadine Rostade Rabarber)

$
0
0

Scroll down for english


Tårt-tårta i all ära men ibland är det bra mycket godare med en mousse-variant! Jag älskar förvisso de höga amerikansk-inspirerade tårtorna med drivor av fluffig frosting, särskilt när det är en cream cheese variant. Men ibland är det skönt att bryta av denna dekadens med en lite elegantare och lyxigare mossetårta.


Eller det kanske bara är jag som fått för mig att det är lite "tjusigare" med en mossetårta? Skulle kunna tänka mig att det är en klassisk "Louise-tankevurpa" annars... 


Men det är något med det där luftiga och lite mer strama i moussetårtorna som känns som om det är lite mer än en "vanlig" tårta. Som om det var lite mer arbete och lite mer tanke bakom den. Sen att att den är vansinnigt god är bara ett stort plus i kanten. En moussetårta smälter i munnen på ett helt annat sätt en traditionell tårta med bottnar. Ibland är helt enkelt bottnar bara i vägen.


Ett av mina absoluta favoritpar när det kommer till smakkombinationer är rabarber och vanilj. Och då ska det allra helst vara rabarber och vaniljsås. Jag fullkomligt älskar rabarberpaj med hemmagjord vaniljsås och om jag skulle sätta samman min sista måltid skulle det definitivt vara desserten. Därför föll det sig rätt naturligt att den här moussetårtan blev inspirerad  av just rabarberpaj med vaniljsås. Botten är gjord av havrekakor. Hemmagjorda eller köpa, båda fungerar precis lika bra. Själv köper jag ekologiska havrekakor från Ica när jag gör bottnar på det här viset, mest för att jag ytterst sällan bakar havrekakor själv. Vaniljsåsen hittar vi i bavaroisen som ju på ett sätt är just en vaniljsås. Och sedan toppas det hela med en underbar, lagom syrlig rabarbermousse och färska rabarber som ugnsbakats i lite grenadine. Saften som blir efter ugnsbakningen kokade jag samman till en liten sirap som jag ringlade över på slutet. Pricken över i-et!




Strawberry Mousse Cake
en 18 eller 20 cm tårta, ca 12-16 bitar

Botten

175 g havrekakor
50 g smält smör

Vaniljbavaroise

100 g mjölk, 3% eller mer
32 g äggula (nästan 1 stor)
50 g strösocker
½ vaniljstång
1½ gelatinblad
100 g vispgrädde

Rabarbermousse

250 g rabarberpuré (gjord på kokta rabarber som passerats genom finmaskig sil. Osockrad)
15-30 g florsocker
125 g cream cheese
4½ gelatinblad
300 g vispgrädde (3 dl)

Ugnsbakade rabarber

ca 250 g rabarber (3-4 ganska späda stjälkar)
3 msk grenadine


Botten

Klä botten av en springform som är 18-20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. Sätt plastremsor av t.ex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter. Det blir både enklare och snyggare att ta ut tårtan så.

Kör kakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder bavaroisen.


Vaniljbavaroise

Lägg gelatinet i blöt i rikligt med vatten.

Dela och skrapa ur vaniljstången. Lägg fröna tillsammans med stången och mjölk i en kastrull. Värm till kokpunkten. Vispa under tiden samman äggulan och socker så att det blir ljusare och luftigare. När mjölken är varm, ta av den från värmen och häll den under vispning över blandningen av äggula och socker. Vispa runt lite och häll tillbaka allting ner i kastrullen. Sjud blandningen under omrörning till 82 grader, eller tills den tjocknat något och täcker baksidan av en träslev. Blandningen täcker baksidan av en sked om man kan dra med fingret och smeten inte rinner ut tillbaka i dragspåret. 

När blandningen nått 82 grader och tjocknat, ta av den från värmen, lyft ur gelatinet ur vattnet, låt det droppa av och tillsätt det i vaniljkrämen. Rör runt och se till att all gelatin löses upp. Sila ner vaniljkrämen i en skål. Ställ den åt sidan och låt den svalna till rumstemperatur, ca 20 grader. Ställ inte in vaniljsåsen att svalna i kylen! Gelatinet börjar stelna när det kommer in i kyla och en stelnad sås går inte att blanda med grädden i nästa steg.

Vispa grädden så att den får mjuka toppar. Vänd ner grädden i den avsvalnade vaniljkrämen.

Häll bavaroisen över den förbereda bottnen och se till att den lägger sig i ett jämnt lager. Ställ i kylen att stelna ca 2-3 timmar.


Rabarbermousse

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med vatten.

Till puréen - Skala och skär drygt 300 g rabarber i mindre delar. Lägg dem tillsammans med någon matsked vatten i en kastrull. Värm och koka en kort stund tills rabarbern kokat sönder något.

Ta av från värmen och passera blandningen genom en finmaskig sil. 

Väg upp 250 g rabarberpuré. Smaksätt med florsocker. Purén bör ha kvar rätt mycket syrlighet eftersom den även kommer att mildras av grädden.

Lägg några matskedar av rabarberpurén i en kastrull, värm upp, lyft gelatinbladen ur vattnet och låt dem droppa av. Lägg ner gelatinbladen i den varma purén, ta av från värmen och se till att de smälter helt. Tillsätt resterande puré och cream cheese. Rör ut osten i purén med en visp så att alla klumpar försvinner.

Vispa grädden till mjuka toppar. Vänd ner grädden i rabarberblandningen och se till att det blandas jämnt och fint.

Ta ut formen med botten ur kylen och häll jordgubbsmoussen över bavaroisen. Jämna till ytan med en palett och slå formen mot bordet lätt några gånger för att jämna ut moussen. Ställ i kylen några timmar eller över natten för att stelna.

Montering

Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rabarbern i jämnlånga bitar. Lägg rabarbern i ett lager i botten av en liten ugnsfast form. Slå över grenadine. Täck med ugnsfolie och baka i ugnen ca 10-15 minuter eller tills rabarbern är mjuk men inte mosig.

Ta ut. Lyft ur rabarbern och låt svalna helt på en tallrik. Häll över juicen från den ugnsbakade rabarbern i en kastrull. Koka samman tills blandningen blivit mer sirapsliknande. Låt svalna.

Ta ut tårtan ur kylen och lossa försiktigt plastfilmen som sitter runt tårtan. Arrangera den pocherade rabarbern på tårtan, ringla över sirapen och toppa med några smulor från krossade havrekakor.





In english



An updated english version of the blogpost and recipe will be up on the blog tomorrow! 





No Churn Cookies´n´ Cream Ice Cream (Oreo Glass)

$
0
0

Scroll down for english


Ahhhh!

Idag är det så varmt ute att jag får sitta inne och bara skriva lite under en kall ström luft från luftvärmepumpen. Hur glad är inte jag på en skala att denna älskade lilla manick går att ställa som så att den även blåser ut kall härlig luft! En ren och skär lyx de senaste dagarna. För ... i gatan, höll jag på att skriva, vad varm vi haft den senaste tiden. Det går till och med att bada i en ljummen Storsjö (och det vill inte säga lite) och skogsjön erbjuder inte ens svalka. Då är det varmt! Men ändå rätt härligt.


Fast jag är lite ambivalent till det här med värme, egentligen. Det är galet skönt men när man inte längre känner att man klarar av att vistas ute så känns det hela lite onödigt. Man vill ju vara ute i solen men det går inte, mer än till en viss gräns och när det är över 27 grader i skuggan och kvav still så når jag den gränsen rätt så snabbt. Fast då kan man vara inne en stund och göra andra livsnödvändiga saker dagar som denna. Som absurda mängder glass, iskaffe, frappes eller milkshakes. Och tro mig, här görs det glass i långa banor! Och gott blir och svårt som sjutton är det att fota när solen gassar var man än befinner sig. Fast det är kul och skönt och jag ska visa er ett axplock av de recept som kommer till i mitt kök under dessa dagar nu när jag äntligen hittat tillbaka till datorn och er igen!



Känns skönt att ha tagit en liten blogg-semester och det är nu väldigt skönt och kul att vara tillbaka!





No Churn Cookies´n´ Cream Ice Cream

500 ml grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk 
½ tsk vaniljpulver 
ca 15 st oreokakor, grovt hackade
ca 1 dl chokladfudgesås, recept finns här


Lägg allt, utom oreokakorna och fudgesåsen, i en bunke. Vispa med en elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar. Vänd ner de hackade oreokakorna i smeten (spara lite att strö över som dekoration).

Häll en tredjedel av smeten i en form. Ringla över häften av fudgesåsen. Täck med nästa tredjedel glass och ringla över resterande fudgesås. Slå över resterande glassmet och strö över de sparade oreosmulorna.

Täck med plastfilm och frys tills glassen stelnat, ca 4-6 timmar.

Ta ut glassen ur kylen ca 15 minuter innan den ska serveras så att den hinner mjukna upp lite. 




In english

It´s been crazy hot in Sweden the past week. Literally melting-away hot! I like the warmth and the sun, but when it gets too hot, like it is now, I find it hard to really enjoy the sunny sky and never ending warmth. So, I seek shelter inside and make ice creams instead. Ice cream on a hot day is an absolute necessity!





No Churn Cookies´n´ Cream Ice Cream


500 ml double cream
½ vanilla pod or ½ tsp vanilla paste
1 can sweetened condensed milk 
about 15 oreo cookies, coarsely chopped 
½ cup chocolate fudge sauce, recipe here



Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Put everything, except the oreos and fudgesauce,  into a large bowl and with an electric hand mixer whisk until thick and quite stiff peaks forms. Fold in the coarsely chopped oreos. (Save a some to sprinkle on top of the ice cream).

Pour one-third of the ice cream batter into a freezer conainer or a large loaf tin, drizzel over half of the chocolate fudge sauce. Cover with another one-third ice cream batter and drizzel over the remaining fudge sauce. Pour over the rest of the ice cream batter and sprinkle with the saved oreo crumbs.

Cover the ice cream with cling film and freeze until solid, about 4-6 hours.

Creamy Peach and Lemon Cake (Persiko- och Citrontårta)

$
0
0

Scroll down for english


Plötslig hände det någonting. Något helt oväntat. För var det inte mindre än en vecka sedan vi gick i shorts och linne? Mindre än fem dagar sedan jag drack mitt morgonkaffe ute på förstutrappen? Det här med höst känns så oväntat och väldigt obekant. Samtidigt är den välkommen och nästan lite efterlängtad. För även om jag mycket hellre skulle gå i solklänning idag än i mina jeans och en myskofta (nästan så att ett par mjuka och varma raggsockor åker på snart också) så är det skönt med en höst!

För jag älskar hösten! Präglad eller fortfarande förstörd efter skoltiden så sitter känslan nystart kvar i ryggmärgen och hösten innebär alltid en liten kick-off hemma hos oss. I år i dubbelbemärkelse eftersom vår dotter börjar i "skolan" och vi nu kastas in i en skol-era som kommer att vara de kommande fjorton åren. Minst. Men om fjorton år borde båda barnen tagit studenten. Hissnande tanke. Både att det tar så ruskigt lång tid att nå fram till den där vita mössan men mest att mina små söta gospluttar ska växa upp och bli så där stora. Jag tror helt ärligt att det är det som skrämmer mig mest...



Men än så länge kan jag få fortsätta att leva i den behagliga nutiden då mina barn är fem och sex år. De aspirerar förvisso på att vara tonåringar men den sexåriga tonåringen är betydligt sötare och (misstänker jag) lättare att hantera än sin femtonåriga dito. Framtiden kommer och det får den göra i sin egen takt. Just nu är jag mest glad att vi kan göra ett nytt avstamp i en ny höst. Nya blogginlägg och andra bloggtankar att ta itu med. Massa nya godsaker att baka och fota för att dela med mig av till er! Och massa ny energi, hoppas jag. I nuet tänker jag nöja mig med att skriva blogginlägg och mysa framför en sprakande brasa med min kaffekopp och en brownie inom räckhåll.


Idag firar vi in hösten med en liten tårta här på bloggen. Jag har sedan barnsben haft en hatkärlek till persikor. Nektariner är vad jag föredragit och jag blev alltid lika besviken när det var de där ludna persikorna man hittade ute i skafferiet i sommar stugan och inte släta nektariner. Sen ska vi tala om de där 80-tals desserterna à la burkpersikor... Ryser bara jag tänker på dem. Huh. Sen hände det något förra sommaren. Jag gjorde nämligen då peach cobbler och för första gången insåg jag hur otroligt gott det kan vara med persika! Den sommaren var det persikor i pajer både på bredden och tvären. I år hittade de in i en tårta tillsammans med lite citron och vanilj. Tro mig, det är en av de bästa kombinationerna ever! Persika, kanel och whiskey är inte fel den heller men persika och citron är mumma det.


Tårtan på bilden är bakad i 15 cm formar. Om du vill baka i 20 cm formar så är det bara att dubbla receptet och grädda i två stycken formar i stället. Dubbla även mängderna för fyllningen så att den räcker till en större tårta. Jag använder ofta äggvita på flaska när jag bakar recept med mycket äggvitor. Om du gör på färska ägg så går det att vispa upp och frysa in gulorna eller passa på och gör hemlagad vaniljsås eller glass. Försök att använda färska persikor så länge det går. Det är en enorm skillnad på färsk persika och den på burk.






Persiko- och Citrontårta
1 st 15 cm tårta


Bottnar

100 g äggvita (ca 3 st vitor från medelstora ägg)
90 ml mjölk, rumsvarm
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk vaniljpulver eller vaniljpasta
150 g vetemjöl (2½ dl)
15 g maizena (2 msk)
175 g strösocker (2 dl)
10 g bakpulver (lite drygt 2 tsk)
2 g salt (ca ½ tsk)
85 g smör, kylskåpskallt i små tärningar
skal från 1 citron


Fyllning & Frosting

250 g mascarpone
ca 250 ml vispgrädde (2½ dl)
40 g florsocker (5 msk)
2-3 msk lemon curd
½ tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
2 persikor


Bottnar

Sätt ugnen på 170° C. Smöra och mjöla 3 stycken formar som är 15 cm i diameter, lägg en rundel bakplåtspapper i botten på varje form. 

Blanda samman äggvita, 1/4 av mjölken och vanilj i en bunke och ställ åt sidan.

Blanda samman de torra ingredienserna i bunken till en hushållsassistent. Rör med vingen ca 60 sekunder på låg värme. Tillsätt smöret med en kub i taget med ca 10 sekunders mellanrum med maskinen på steg 2 för en KA. Kör tills allt smör är tillsatt och blandningen ser ut som sand.

Tillsätt mjölken samt citronskal och fortsätt mixa på steg 2 ca 5 minuter.

Lägg smör och socker i en annan skål och rör det vitt och krämigt med maskin, ca 5 minuter. Skrapa ner det som satt sig på bunkens botten och sidor. Höj hastigheten och tillsätt äggblandning i 3 omgångar. Vispa tills smeten är ljus och fluffig, ca 5 minuter. Stanna maskinen någon gång och skrapa botten samt bunken sidor så att allt kommer med i vispningen.

Fördela smeten mellan formarna, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen (två formar i taget) tills en provsticka kommer ut ren, ca 20 minuter. Bottnarna ska ha rest sig fint och vara luftiga.

Ta ut från ugnen och låt svalna på bakgaller ca 5-10 minuter innan bottnarna tas ur formarna för att svalna helt.


Fyllning & Frosting

Lägg mascarpone, grädde, florsocker, lemon curd och vanilj i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt florsocker om krämen känns för osöt och mer lemon curd om du vill ha mer citron smak och vispa i så fall upp lite lätt igen.

Skär ett litet kryss i skinnet på persikorna. Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg ner persikorna. Låt persikorna ligga i vattnet någon minut innan de tas upp och läggs i kallt vatten. Skala av skinnet från persikorna. Dela persikorna, ta ur kärna och tärna sedan upp fruktköttet. Låt persikorna svalna och blanda dem sedan med nästan hälften av mascarponegrädden.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela hälften av fyllningen med persikobittar över denna. Upprepa med nästa botten. Lägg på det sista lagret med dess botten uppåt. Täck tårtan med resterande gräddkräm. Låt stå i kylen ca 1-2 timmar innan servering så att tårtan hinner sätta sig något.







In english

The autumn just suddenly fell over me. From sundresses one day to jeans and thick socks the other. I will never get used to this sudden attack with windy and rainy weather, but as much as it is unwelcome it is a welcome change. And a time for a new beinning. New opportunities, new posibilites and time to cuddle up infront of a fire in cosy knitwear.

Wlcome Autumn!




Creamy Peach and Lemon Cake
one 6-inch cake


Cake layers

100 g egg whites, at room temperature (about 3 large)
90 ml milk, at room temperature
1 tsp vanilla extract
½ tsk vanilla bean powder or vanilla bean paste
150 g plain flour (about 1 cup)
15 g corn flour (2 tbsp)
175 g caster sugar (almost 1 cup)
10 g baking powder (just over 2 tsp)
2 g salt ( ½ tsp)
85 g butter, cold and cut into cubes
zest of 1 lemon


Filling & Frosting

250 g mascarpone
240 ml whipping cream (1 cup)
40 g icing sugar (5 tbsp)
2-3 tbsp lemon curd 
½ tsp vanilla paste or vanilla extract
2 peaches, peeled, pitted and cut into cubes



Cake Layers


Preheat oven to 350° F. Butter the bottoms and sides of 3 6-inch round cake pans, line the bottoms with parchment rounds, butter the tins and dust the pans with flour. 

Combine egg whites, 1/4 of the milk and the vanilla in a bowl or measuring cup.

Combine the dry ingredients in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Blend on low speed for about 1 minute. Add the butter one cube at the time, about every 10 seconds. Continue to mix on low until the mixture is sand-like.

Add the milk and lemon zest and mix on low speed for about 5 minutes. Scrape down the sides and bottom of the bowl, speed up and add the egg mixture in 3 separate batches. Mix until light and fluffy, about 5 minutes. Stop and scrape down the sides and bottom once or twice.

Divide the batter evenly between the prepared tins. If possible, weigh the pans. Smooth the surface with a small offset palette knife and bake for about 20 min. Cake is done when a toothpick comes out with a few moist crumles attached. Try not to over bake the cake. 

Take out and leave to cool on wire rack for 5-10 minutes, then remove from pans and let cool completely.


Frosting & Filling

Place all of the ingredients, except the peaches, in a large bowl. With a handheld mixer, whip up a firm and smooth cream. Taste and see if you would like some more sugar or lemon curd.

Mix the peaches with almost half of the cream mixture.



Assembling the cake

Place the bottom cake layer on a cake stand or plate. Place half of the peach frosting on the cake layer and spread out with a small palette knife. Place the second cake layer on top and repeat until you get to the final cake layer.

Frost the cake with the remaining cream mixtrure  and leave to set in the fridge for about 1-2 hours to firm up a bit before serving.

No Churn Rum and Raisin Mascarpone Ice Cream (Rom- och Russinglass)

$
0
0

Scroll down for english


Det här med glass... Det finns liksom ingen fel tid för glass. Även fast regnet smattrar mot rutan och hösten brutalt överfallit oss så kan jag ändå känna att "japp, det är ändå tid för glass!". Nu när hösten kommer ändras så mycket. Inte bara den nystarten jag skrev om i förra inlägget utan vad vi lagar för mat och för bakverk. Mustiga grytor tar sommarens salladers plats och överlag blir det mer robust. Pajer, äpplekakor och kompotter tar bärens plats i bakvärlden. Ett präglat sätt att följa naturen och omedvetet lagar och bakar vi även på detta sätt "i säsong".


Överlag kommer det in mer kryddor i köken nu på hösten. Antagligen behöver vi omhuldas och tröstas lite av det vi äter. Lugnas lite inför det stundande mörkret och en lång höst och vinter. Comfort food som det också kallas, mat som får oss att må lite bra och som lugnar oss lite. Det är nog inte för intet som våra höstliga pajer och kakor ofta kryddas med lugnande kryddor som kanel, ingefära eller kardemumma.


Varma, lugnande smaker. Och här smyger sig nu även lite mörk rom in i en glass. Rom- och russin är för mig djupt förknippad med den där chokladbiten i Aladdinasken som alltid blir kvar till sist. (Numera äter min make glatt upp dessa men tidigare blev alltid dessa kvar till sist i min ask). Vilket är lite konstigt för jag ä-l-s-k-a-r rom-och russinglass! När jag pluggade hade jag alltid en liten bytta med rom-och russinglass i frysen. Perfekt motivation för att traggla sig igenom diverse ibland rätt trista böcker fulla med regler och paragrafer. Och det sitter i som min ultimata höst-tröst glass.

När jag gjorde den här glassen var mitt mål, som alltid, att kunna göra den utan en glassmaskin. Jag testade två olika varianter, med och utan kondenserad mjölk. Båda blev galet goda men den utan kondenserad mjölk blev lite krämigare men också hårdare så den behöver stå ute en god stund innan den är mjuk nog att skopa upp. Jag lägger in båda recepten så får ni testa vilket ni gillar bäst. Som extra bonus kan man lägga på en chokladfudgesås spetsad med lite extra mörk rom.





Rom- och Russinglass

2½ dl russin
125 ml mörk rom
500 ml vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk 
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver 


Lägg russinen i en liten skål och häll över romen. Täck med plastfilm och låt stå att dra över natten.

Lägg allt, utom russinen, i en bunke. Vispa med en elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar. Vispa sist ner russinen och romen i smeten.

Häll ner smeten i en form. Täck med plastfilm och frys tills glassen stelnat, ca 4-6 timmar.

Ta ut glassen ur kylen ca 15 minuter innan den ska serveras så att den hinner mjukna upp lite. 


Variant utan kondenserad mjölk

2½ dl russin
125 dl mörk rom
250 g mascarpone
500 g vispgrädde
2 msk florsocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver



Lägg russinen i en liten skål och häll över romen. Täck med plastfilm och låt stå att dra över natten.

Lägg allt, utom russinen, i en bunke. Vispa med en elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite mjukare toppar. Vispa sist lite snabbt ner russinen och romen i smeten.

Häll ner smeten i en form. Täck med plastfilm och frys tills glassen stelnat, ca 4-6 timmar.

Ta ut glassen ur kylen minst 30 minuter innan den ska serveras så att den hinner mjukna upp lite. 






In english


It´s always, always time for ice cream! It doesn´t matter if its autumn now, it is ice cream time anyway. As autumn crawls over us we turn to more robust and hearty food and baking. Comfort food and snuggle in the couch kind of food and goodies. And for this I love to turn to a Rum and Raisin Ice Cream on those snuggle evenings. And as a cherry on the top, a chocolate fudge sauce with a splash of dark rum added.

I made this ice cream in two ways, with and without, the condensed milk. Both is creamy and absolutely delicious but the one without the condensed milk is at bit harder and needs to be left to room temperature for a bit longer.




No Churn Rum and Raisin Mascarpone Ice Cream

1 cup raisin
1/4 cup dark rum
500 ml double cream
1 vanilla pod or 1 tsp vanilla paste
1 can sweetened condensed milk 


Put the raisin in a small bowl and pour over the dark rum. Cover with some cling film and leave to soak over night.

Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Put everything, except the raisins and rum, into a large bowl and with an electric hand mixer whisk until thick and quite stiff peaks forms. Quickly whisk in the raisins and rum.

Pour the ice cream batter into a freezer conainer or a large loaf cover the ice cream with cling film and freeze until solid, about 4-6 hours.

Leave the ice cream to room temperature for about 15 minutes before scooping up.


Without condensed milk

1 cup raisin
1/4 cup dark rum
500 ml double cream
250 g mascarpone cheese
1 vanilla pod or 1 tsp vanilla paste


Put the raisin in a small bowl and pour over the dark rum. Cover with some cling film and leave to soak over night.

Split the vanilla pod and scrape out the seeds. Put everything, except the raisins and rum, into a large bowl and with an electric hand mixer whisk until thick and soft peaks forms. Quickly whisk in the raisins and rum.

Pour the ice cream batter into a freezer conainer or a large loaf cover the ice cream with cling film and freeze until solid, about 4-6 hours.

Leave the ice cream to room temperature for about 30 minutes before scooping up.

Decadent Rolo Brownies

$
0
0

Scroll down for english


När jag snöar in på något så fastnar jag rejält för det om det så rör sig om att hitta den perfekta chokladbottnen, vintage ljuslyktor eller blomkål. Yupp, jag har snöat in helt på blomkål här just nu hemma. Och som tur är verkar även övriga delar av familjen glada över de med. Vad är oddsen liksom att en fem och en sexåring gillar blomkål? Men här ätes det glatt i alla dess former. En av mina absoluta höstfavoriter är blomkålssoppa (klicka bara på ordet så kommer ni till receptet). Underbart att krypa upp i soffan en mörk kväll med en kopp soppa generöst toppad med baconströssel och tryffelolja. Yum yum!


Men jag har fortfarande inte kommit på ett bra sätt att baka med blomkål. Vet inte heller om jag är riktigt sugen på det om jag ska vara ärlig. Okej att morötter, rödbeta och zucchini fungerar i bakverk men blomkål, nja. Jag tror att kålsmaken riskerar att bli lite för framträdande, men vem vet, Jag kanske testar en dag ändå! Bara för att...


En sak som jag alltid är insnöad på är brownies. Jag kan inte komma över den insnöningen alls verkar det som! Får jag sug att baka något bara för att så är det i de flesta fall just brownies som jag vill baka. Och den här varianten är en riktig höjdare. Kladdig på helt rätt sätt och fylld med härliga kolabitar. Rolo är kanske inte så vanlig här i Sverige men den är ungefär som Center, fast med en betydligt fastare fyllning. Riktigt goda och jag brukar alltid köpa på mig ett gäng när jag är på English Shop. Det fanns en väldigt snarlik svensk variant för några år sedan och den kanske finns kvar annars går det bra att använda exempelvis Werther´s mjukare varianter. Någon slags godis som har en fastare kola än center så blir det bra.





Dekadenta Rolo Brownies
20x20 cm form, adepted from "Delicious" Magazine


200g smör
200g mörk choklad, minst 70%
125g ljust muscovadosocker (1½ dl)
125g strösocker (ca 1½ dl)
4 ägg, medium (alt 3 st large)
1 tsk vaniljextrakt, vaniljpasta eller vaniljpulver
125g vetemjöl (2 dl)
8g kako (1 msk)
½-1 tsk flingsalt
125g rolos eller liknande kolor, hälften hackade hälften hela


Värm ugnen till 170°C. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper.

Smält samman smör och choklad i en kastrull på svag värme. Rör då och då. Ställ åt sidan att svalna något.

Vispa i en skål samman socker, ägg och vanilj tills det är ljust och riktigt fluffigt. Rör ner den avsvalnade chokladen. Sikta mjöl och kakor och vänd ner det i chokladsmeten. Smaka av med flingsalt.

Rör ner de hackade kolorna i smeten och häll ner i den förberedda formen. Tryck ner det hela kolorna en bit och baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills brownien är fast när man känner på den men fortfarande mjuk i mitten. Jag skulle beskriva det som "fast wobblig" i konsistensen.

Ta ut och låt svalna helt. Ställ gärna i kylskåp en stund eller över natten innan de skärs upp i bitar.

Blir ca 12 stora brownies eller 24 mindre.






In english

I often get obsessed with things. Like finding the perfect white cake, vintage candelsticks or everthing with callieflower. Lucky for me the rest of my family, even the five and six year olds, likes it to. What are the odds for that...!

Usually my obsessions fade after a while, except for one. My obsession for brownies! I just simply love them. This is a case when a true love story never ends....

These little darlings are perfectly sticky fudgy and packed with melting rolos. Yum!




Decadent Rolo Brownies
one 8x8 inch pan, adepted from "Delicious" Magazine


200g butter
200g plain chocolate, 70% cocoa solids
125g light muscovado sugar
125g caster sugar
4 medium eggs, or 3 large
1 tsp vanilla extract, paste or powder
125 g plain flour
1 tbsp cocoa (8g)
½-1 tsp sea salt flakes
125g rolos, half chopped, half left whole


Preheat the oven to 170°C/340°F. Line a 8x8 inch tin with baking paper.

Melt together butter and chocolate in a saucepan over low heat. Stirring once in a while. Remove from heat to cool slightly.

Whisk the sugars, eggs and vanilla until pale and fluffy. Stir in the chocolate to combine. Sift the flour and cocoa and fold through the cocolate batter. Add sea salt to taste.

Mix in the chopped rolos and pour the batter inte the prepared tin. Press the whole rolos into the surface. Bake for 20-30 minutes until firm to touch but still gooey in the middle.

Remove from oven and leave to cool completly. Preferably leave the brownie in the fridge over night before slicing.

Makes 12 large or 24 smaller brownies.

Naked Chocolate and Licorice Cake (Choklad- och Lakritstårta)

$
0
0



Scroll down for english


God Fortsättning!

Hoppas att ni alla haft en skön jul och nyår! För många är det säkert första dagen tillbaka till det normala efter ledighet. Så är det hos oss och det var inte det lättaste att få upp barnen i morses för att gå till förskolan igen. Tröttare och Tröttast var vad de var! Hoppas att det går lite lättare för dem att somna ikväll. Våra försök att få dem i säng i vanlig tid igår resulterade bara i att det låg och höll igång på sina rum fram till halv elva innan de slutligen gav efter för sömnen...


Men kan någon förklara för mig varför det däms upp saker som måste göras de här första dagarna på året? Att mina glasögon gick sönder och det akut fick bli både synundersökning och val av bågar (läs velande över bågar som resulterade i att det fick bli två par) direkt på morgonen var i och för sig helt oväntat men var det tvunget att hända nu när det ändå, i min värld, är så mycket annat? Typiskt "början-av-januari-syndrom".


För att minska en ökad bakabstinens sitter jag och bläddrar i mina anteckningar över saker jag velat testa och suktar över fina bilder i böcker och på Pinterest. Men det har varit lite svårt att hitta fokus. Vad vill jag baka först? Vill jag baka kakor? Tårta? Cheesecake? Bröd? Eller något helt annat? Att ha tusen och en tankar och idéer om vad man vill göra kan ibland också vara hämmande! Just nu är det bara så svårt att komma igång. Helst skulle jag vilja börja med allt på en gång! Fast det skulle nog inte vara så himla smart. Skönt och kul, men absolut inte det bästa sättet att komma igång på.



Fast ni ska inte behöva sitta här och läsa utläggningar om hur jag ska försöka styra upp mina dagar och det jag vill göra. Det är bara skönt att skriva av sig lite av det man känner ibland. Och tja, det måste man få göra ibland också. Men nu ska vi prata tårta! Och inte vilken tårta som helst! En galet god Choklad- och Lakritstårta som såg dagen ljus för ett bra tag sen men som fått vänta lite på att bli publicerad. Det var nästan risk att jag blev en lakrits-blogg för ett tag sedan. Men nu tycker jag att det var dags för en ny dos tårta och en ny dos lakrits här på bloggen. Och ni vet vid det här laget att jag blivit väldigt svag för kombinationen av lakrits och choklad. Så JA det här är en ruskigt god tårta! Härligt chokladiga bottnar varvade med krämig fudge och len mascarponekräm. Både tårtan och smakerna blev så där härligt rustika på ett positivt sätt.


Och vet ni vad? Om man inte tycker om kombinationen choklad/lakrits så är det bara att utesluta lakritsen! Smart, eller hur? Då har ni istället ett ruskigt god choklad och vaniljtårta! Och den kombinationen, med tillägg av hallon, är just vad dottern beställt till sin födelsedag. Är bara över en månad dit men vissa av oss planerar tydligen långt i förväg. Bra att hon är förutseende.



Choklad- och Lakritstårta
en 15 cm tårta, ca 8-12 bitar

Bottnar
100 g ljust muscovadosocker
70 g ljus sirap
100 g smör, smält
2 stora ägg
150 ml rumsvarm mjölk
150 g vetemjöl
30 g kakao
6 g bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
100 g mörk choklad, smält

Lakritsfudge
40 g smör
50 g sirap
40 g stösocker
12 g kakao
1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde
½ msk lakritsgranulat eller lakritspulver

Lakrits Mascarpone-grädde
250 g mascarpone
ca 300 ml vispgrädde
ca 30 g florsocker
ca 1 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
1 tsk vaniljextrakt eller ½ tsk vaniljpulver
(ca 1 tsk snabbgelatin, valfritt)


Bottnar

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form. Till den här tårtan kommer du bara att behöva tre bottnar så antingen bakar man av fyra bottnar och har en i reserv eller till senare bruk men man kan också baka cupcakes på resterande smet om man vill.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt sirap och det smälta smöret. 

Sikta samman mjöl, kakao, bakpulver och en nypa salt. Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan mjölken.

Vänd slutligen ner den smälta chokladen i smeten. 

Fördela smeten i de förberedda formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. Bäst är att ta ut dem när en sticka kommer ut men några kladdiga smulor på sig. Så håll koll på bottnarna efter ca 10 minuter då ugnar kan vara så olika. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut bottnarna ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

Lakritsfudge

Lägg alla ingredienser utom lakritsgranulaten  till lakritsfudgen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt (jag kokar på 4 av 9 på min spis) 30-45 minuter. Blandningen ska bli tjock, glänsande och lite segare i konsistensen. Lite som en väldigt mjuk kola. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!

Ta av från värmen och rör sist ner lakritsen i smeten.

Slå kola-fudgen i en skål och låt stå i kylskåp ett par timmar så att den sätter sig men ändå är bredbar. Om den blir får hård är det bara att värma några sekunder i micron och röra om så blir den lätt hanterad igen. 


Lakrits Mascarpone-grädde

Lägg samtliga ingredienser, utom lakritsen, i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt eventuellt mer florsocker och vispa i så fall upp igen.

Dela upp krämen i två bunkar med ungefär hälften i varje. Tillsätt lakritsgranulat i den ena bunken.


Montering

Jämna till bottnarna med en kniv så att de blir raka om de blivit väldigt toppiga. Lägg en första botten på ett tårtfat. Fördela över en generöst med lakritsfudge över bottnen och sedan en rejäl skopa av mascarponekrämen som smaksatts med lakrits. Lägg på en ny botten och upprepa proceduren. Avsluta med att lägga på en botten och fördela rikligt av den krämen som smaksatts med vanilj på toppen. Avsluta med att strö över lite strössel, kakao eller lakritsgranulat.



In english

Oh boy! This year has realy kick-started! So many things has been left in limbo over the Holidays and must be dealt with now. And off course, all must be handled at once. Preferably today! My my...

I prefer to think about nice things instead. Like, what should I bake next? Cheesecake? Cupcakes? Cookies? But since my brain is on overload I seem to be struck with a "nothingness" and I can´t bring my self to focus on just one thing. So my thoughts wander around and I just now I want to bake something. Now! But I don´t know what...

So instead I made this blogpost. I love this cake. I love how rustic it turned out, both in lokk and taste. And I love the combination of chocolate, licorice and vanilla. I know that it not to everyones taste. But, hey, you can just omit the licorice and then you are left with the most wonerful chocolate and vanilla cake you can imagine. 


Chocolate and Licorice Cake
one 6 inch cake

Cake
100 g light brown sugar
70 g golden syrup
100 g butter, melted
2 large eggs
150 ml milk, to roomtemperature
150 g plain flour
30 g cocoa powder
6 g baking powder
1 tsk vanilla extract
100 g dark chocolate, melted

Licorice Fudge
40 g butter
50 g golden syrup
40 g caster sugar
12 g cocoa powder
1 large pinch of vanilla bean powder
150 ml double cream
½ tbsp licorice granules

Licorice and Mascarpone Cream
250 g mascarpone
about 3oo ml double cream
about 30 g powdered sugar
about 1 tsp licorice granules or licorice powder
1 tsp vanilla extract


Cake

Pre-heat oven to 350°. Butter the bottoms and sides of four 6-inch round cake pans, line the bottom with parchment rounds, butter the rounds and dust the pans with flour. For this cake you will only need three layers so if the fourh layer magically disappear I won´t tell.

Beat egg and sugar until thick and pale. Add the golden syrup and the melted butter.

In another bowl sift toghether the flour, cocoa powder, baking powder and a pinch of salt. Fold in the flour mixture into the egg mixture then add the milk. Stir to o smooth batter.

Finally fold in the melted chocolate.

Divide the batter evenly between the prepared tins. If possible, weigh the pans. Smooth the surface with a small offset palette knife and bake for about 10-15 min. Cake is done when a toothpick comes out with a few moist crumles attached. Try not to over bake the cake. 

Take out and leave to cool on wire rack for 20 minutes, then remove from pans and let cool completely.

Licorice Fudge

Put all the ingredients, except for the licorice granules,  for the fudge in a wide pan with a heavy bottom. Bring o a boil and boil a bit more than slow for 30-45 minutes. The mixture will get thick and gloosy. Take off the heat and add the licorice.

Pour the fudge into a bowl and place in the fridge for a couple of hours to set slightly, it should still be spreadable.

Licorice and Mascarpone Cream

Place all of the ingredients, except the licorice, in a bowl. With a handheld mixer, whip up a firm and smooth cream. Taste and see if you would like some more sugar.

Divied the cream in to two bowls and andstir in the licorice to the cream in one of the bowls.

Assembly

Trim any doming or top crust from the cake layers with a serrated knife.

Place the bottom cake layer on a cake stand or plate, top side up. Place a good dollop of the licorice fudge on the cake layer and spread out with a small palette knife. Place a good dollop of the licorice flavoured mascarpone cream on top of the fudge and spread out using a palette knife. Place the second cake layer on top and repeat.

Finish off with the third cake layer, top down, and spread a good amount of the vanilla flavoured mascarpone cream on the top. proceduren. Sprinkel over some sprinkles or cocoa powder or licorice granules.


Viewing all 126 articles
Browse latest View live